Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne néhány héttel ezelőtt még nem beszélt a 2007-es világbajnok leváltásáról, most viszont már a lehetséges utódait is megnevezte. 

Jövőre tényleg vége lehet Kimi Räikkönen pályafutásának a Ferrarinál, legalábbis erre utalt Sergio Marchionne, a vállalat elnök-vezérigazgatója a csapat szokásos, év végi sajtóvacsoráján. Räikkönen 2014-ben tért vissza a Scuderiához, amikor a korábbi elnök, Luca di Montezemolo attól tartott, hogy Fernando Alonso elhagyja a csapatot.

Räikkönen alaposan kikapott Alonsótól, majd utódjától, Sebastian Vetteltől is, de a Ferrari évről évre bizalmat szavaz neki, mert jól kijön a csapattársával és még mindig a mezőny egyik legnépszerűbb tagja. Korábban Sergio Pérezt, Nico Hülkenberget, Valtteri Bottast, Daniel Ricciardót és Max Verstappent is összefüggésbe hozták az ülésével.

Räikkönen a közönség egyik kedvence Forrás: AFP/Roslan Rahman

„Räikkönent néha élmény nézni, ahogy vezet, de máskor rá sem ismerni – idézte Marchionnét a La Gazzetta dello Sport. – Meg kell találnunk a hiányzó láncszemet, hogy ő is jól teljesítsen. Nagy kár lenne, ha jövőre úgy zárná le a pályafutását, hogy nem mutatta meg, mit tud. Akadnak nagyszerű tehetségek, például [Charles] Leclerc, Verstappen és [Antonio] Giovinazzi. Charles-lal nagyon elégedett vagyok.”

Marchionne kijelentette, szerinte Räikkönen „tényleg nagyszerű, igazán tehetséges, és soha sem kételkedtem a képességeiben.”

„Mondhatom, hogy igazi nagyágyú, különben nem tudott volna pole pozíciót szerezni egy olyan pályán, mint Monaco. Szerintem Maurizio [Arrivabene] remek munkát végzett a pilótákkal, és ez nem könnyű” – idézte a Ferrari weboldala. Marchionne méltatta a Ferrari másik pilótáját is, pedig Vettel az idén is többször elvesztette a fejét, amivel a Scuderia sok pontot vesztett.

Räikkönen a pole-ból kezdhette meg a Monacói Nagydíjat, de a versenyt Vettel nyerte Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Nagyon sokat tanul, elemzi magát és elkötelezett, szerintem kevésbé látszik majd meg az érzelmes oldala” – mondta Vettelről. – Sok tanulságot levont, plusz, elég sok alkalma adódott, hogy felidegesítse magát, mert néhány igen nehéz szezonon van túl, az idén és tavaly is. Fenntartom, hogy kötelességünk van a versenyzők felé, és versenyképes autót kell adnunk nekik.”

Marchionne „jellemformálónak” nevezte a 2017-es szezon második felét és azt mondta, elhitték, hogy ennél is többet érhetnek el, de az elmúlt fél év során rengeteget tanultak. „Átalakítottuk a szervezetünket, de teljes a bizalmam Maurizio Arrivabenében csapatfőnökként és Mattia Binottóban, aki a műszaki oldalt vezeti, hogy valami csodálatos dolgot visznek véghez.”