Vágólapra másolva!
Harmincéves távolmaradás után visszatér az Alfa Romeo név a Forma-1-be és a következő szezontól a Sauber partnereként vesznek részt a sportban. 

Beigazolódtak a pletykák, és Sergio Marchionne valóban visszahozza az Alfa Romeo nevet a Forma-1-be, és a Sauber partnereként jövőre Alfa Romeo Sauber F1 Team néven indulnak. Az olasz gyártó 30 évig távol maradt az F1-től, pedig Giuseppe Farina révén, önálló konstruktőrként ők nyerték meg a világbajnokság történetének első futamát, az 1950-es Brit Nagydíjat.

Farina révén az Alfa Romeo az 1950-es világbajnokság egyéni értékelésében is győzött, és ezt 1951-ben Juan Manuel Fangio révén megismételték. Később önálló csapattal és motorszállítóként 1988-ig részt vettek a sportban. A gyártó már a II. világháború előtt sikeressé vált, később mégis inkább privát csapatokat, például a Scuderia Ferrarit segítették, ami 1952-ben ki is szorította őket az F1-ből.

Újra megjelenik a márka az F1-ben Forrás: AFP/Geoff Robins

Az Alfa Romeo manapság a FIAT-Chrysler Automobiles része, ennek vezérigazgatója ugyanúgy Sergio Marchionne, mint a Ferrarinál. Az olasz-kanadai üzletember már a Giulia limuzin és a Stelvio SUV bemutatása előtt arról beszélt, hogy visszahozná a márkát a Forma-1-be, és a Ferrari junioristállóját faragná belőle. A mai napon megállapodott a Sauberrel, és a terve megvalósul.

Stratégiai, technikai és kereskedelmi együttműködés is kialakul a két fél között az F1-ben.

A közlemény megerősíti, hogy az Alfa Romeo Sauber a 2018-as Ferrari motort fogja használni, és az Alfa Romeo színeit valamint logóját is magán viseli majd. A két fél „minden lehetséges területen” összehangolja a fejlesztéseket, megosztják a tapasztalatokat és azt várják, hogy ez a Forma-1-ben és az autóiparban is a hasznukra válik.

Fangio az 1950-es Belga Nagydíjon az Alfa Romeo 158 "Alfettával" Forrás: AFP

„A megállapodás a Sauber F1 Teammel lényeges lépés a Forma-1-től 30 éve távol maradó Alfa Romeo márka átformálása érdekében – nyilatkozta Marchionne. – A márka profitálni fog a Sauber F1 Team megkérdőjelezhetetlen szakértelméből és technológiájából, és az Alfa Romeo mérnökei is lehetőséget kapnak, hogy elérhetővé tegyék csapat részére a Giulia és a Stelvio bemutatása kapcsán már bizonyított tudásukat.”

Pascal Picci, a Sauber csoport elnöke szerint nagy lehetőség a számukra, hogy egy autógyártóval dolgozhatnak együtt, így további technológiai és mérnöki projekteket fejleszthetnek. „Meggyőződésünk, hogy együtt nagy sikerre vezethetjük az Alfa Romeo Sauber F1 Teamet, és várjuk már a hosszú és sikeres együttműködést.”