Vágólapra másolva!
Az idei világbajnok szerint egyforma autókkal a pilótán múlik, hogy sikerüljön az előzés, és Abu-Dzabiban nem volt annyival jobb Valtteri Bottasnál, hogy ez összejöjjön.

Szinte végig szorosan üldözte egymást a két Mercedes a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon, de Lewis Hamilton végül nem tudott komoly támadást indítani a pole pozícióból induló, és végül győztesként kikerülő Valtteri Bottas ellen. A futamon többen is küszködtek, mert nem tudtak előzni, és végül a két Mercedes között is változatlan maradt a sorrend.

„Mindent beleadtam, de Valtteri kimagasló munkát végzett, és itt lehetetlen előzni – vélte Hamilton a Sky Sportsnak. – Jó, nem lehetetlen, de azt mondják, hogy 1,4 másodperces (tempó) előnyben kell lenni az előttünk haladó autóhoz képest. Ugyanolyan autóval. A képességeink terén nincs ekkora differencia köztünk.”

Nagy volt az öröm - galériával! Forrás: AFP/Karim Sahib

„A második etapban nagyon közel kerültem hozzá, de amint 1,2-1,4 másodpercen belülre kerültem, egyszerűen elveszett a tapadás, és tehetetlen voltam” – lamentált, de Niki Lauda, a csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke ezt nem fogadta el. – „Valóban nehéz követni a másikat, különösen a kanyarokban, de mindig is ez volt a helyzet.

Lauda elmondta, örül Bottas sikerének, mert önerőből nyert, és kijárt már neki a győzelem azután, hogy a nyári szünet vége óta küszködött a Mercedes beállításával. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója megerősítette, hogy Hamilton nagyon igyekezett Bottas mögött, és mindkettejüket szabadon engedték versenyezni.

„Noha megnyerte már a bajnokságot, mégis több lóerőt kért, és úgy döntöttünk, oké, adjunk neki, és versenyezzenek a végéig – mondta Wolff Hamiltonról. – Megkockáztattunk egy lehetséges problémát, de ennyivel tartoztunk nekik és a szurkolóknak is. Amikor az ember két pilótája harcol egymással, marad még némi tartalék a motorban, hiszen nem kell mindent kisajtolni belőle.”

Wolff szerint nem biztos, hogy a Ferrari a valós tempóját mutatta a szezonzárón, ez azonban Bottast nem foglalkoztatta, és tökéletesnek nevezte, hogy az övé lett a pole pozíció, a győzelem és a leggyorsabb kör is. „Ez mindenképpen magabiztossá tesz a következő év előtt. Kár egy kissé azért, hogy a bajnokságban végül nem jött össze a 2. hely, de ez most már történelem.”

– mondta a Sky Sportsnak. – Valahogy az egész hétvégén azt éreztem, hogy minden a terv szerint halad. Úgy jöttem el a hétvégére, hogy nincs mit veszteni, és ez megnyugtatta a lelkemet. Jövőre mindig olyan formába kell lendülnöm, mint amiben a brazíliai és a tegnapi időmérőn, valamint a mai versenyen voltam.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!