Simább lekörözésekkel kísérleteznek a Brazil Nagydíjon

687715231 Horizontal Renault's Spanish driver Carlos Sainz Jr (L) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel power their cars, during the Brazilian Formula One Grand Prix practice session, at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2
Renault's Spanish driver Carlos Sainz Jr (L) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel power their cars, during the Brazilian Formula One Grand Prix practice session, at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2017. / AFP PHOTO / EVARISTO SA
Vágólapra másolva!
Az FIA a hétvégén kipróbál egy új rendszert: megmutatják annak az autónak a rajtszámát is, amelynek a kék zászlók szólnak.

Abban nincs semmi új, hogy a lekörözéseket állandó zúgolódás kíséri az F1-ben. A gyorsabb autók pilótái arra panaszkodnak, hogy a lassabbak feltartják őket, azok viszont arra, hogy túl sok időt, és ezzel akár értékes pozíciókat is vesztenek az állandó elengedések miatt. Amikor a lekörözendők maguk is szoros csatában vannak, közelről követik egymást, sokszor nehezen tudják követni, hogy a lekörözésre figyelmeztető kék zászlók biztosan nekik szólnak-e.

Az FIA megpróbálja simábbá tenni a lekörözéseket Forrás: AFP/Evaristo Sa

Az FIA ezen próbál segíteni egy új rendszerrel, amelyet a Brazil Nagydíj hétvégéjén próbálnak ki. A lekörözés előtt álló pilótákat eddig sem csak a kék zászlókkal, hanem a bírói posztoknál elhelyezett LED-panelekkel, valamint a műszerfalon lévő színes lámpával is figyelmeztették, ha az üldözőjük, aki elől félre kellett állniuk, 1,2 másodperces távolságba ért tőlük.

Most azonban az elengedésre kötelezett autó rajtszámát is ki fogják jelezni nekik, hogy egyértelmű legyen: kire vonatkozik az utasítás.

Ez az információ a csapatok bokszutcai irányítóközpontjában, az időmérő-monitorokon is meg fog jelenni, így a rádión szólni tudnak a pilótájuknak, ha le kell húzódnia valaki elől.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!