Vettel elismeri, hogy csirke volt a féktávon

687715889 auto-f1 auto Horizontal Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (R) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel chat after taking the first and second place for the start of the Brazilian Formula One Grand Prix respectively, in the Q3 qualifyi
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (R) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel chat after taking the first and second place for the start of the Brazilian Formula One Grand Prix respectively, in the Q3 qualifying session at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, on November 11, 2017. / AFP PHOTO / EVARISTO SA
Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzője szinte már a zsebében érezhette a pole pozíciót a Brazil Nagydíj időmérőjének végén, de az utolsó körében az élmezőnyből egyedüliként nem javította meg az eredményét. Tudja, hol rontotta el.

Miután Lewis Hamilton egy tőle szokatlan hibával már a Q1-ben kicsúszott a Brazil Nagydíj időmérőjén, Sebastian Vettel és Valtteri Bottas folytatott kiélezett küzdelmet a pole pozícióért szombat délután. Habár a Q3 elején Vettel egy lenyűgözőnek tűnő körrel magához ragadta a kezdeményezést, és rendszerint épp az utolsó pillanatban szokott előhúzni valamit a sisakjából,

ezúttal ő volt az egyetlen az élmezőnyből, aki a második körében nem javított az időeredményén.

Bottas viszont igen, így 38 ezredmásodperces előnnyel kitúrta őt az első rajtkockából.

Vettel úgy érezte, "csirke" volt az utolsó köre elején Forrás: AFP/Evaristo Sa

Amikor a pilóták a döntő rohamra készültek, úgy látszott, a célegyenes környékén jobban rákezdett az addig csak elvétve szemerkélő eső, és Vettel elismerte: túl óvatos volt.

– mondta. – A köröm többi része jól sikerült. Tudtam, hogy az utolsó kanyarban javíthatok, mert előzőleg otthagytam némi időt, amikor kitört az autóm hátulja. Ez sikerült is, de addigra túl nagy volt a hátrányom."

Vettel az utolsó szektorban tényleg egyéni legjobb részidőt ért el – igaz, Bottastól így is elmaradt 31 ezreddel –, ám ez összességében nem volt elég. „Azért nem volt olyan szörnyű. Az első körömmel nagyon elégedett voltam – jelentette ki. – Ha az ember csak 3 századdal kap ki, óhatatlanul úgy érzi, hogy valahol nyerhetett volna annyit."

A Ferrari versenyzője egyértelművé tette, hogy lélektanilag fontosnak tartaná győzelmekkel zárni a szezont, a Brazil Nagydíjon ráadásul azért is meg kellene vernie Bottast, hogy megvédje tőle a 2. helyét az egyéni összetettben. A szombati hűvössel ellentétben, amely a Ferrarinak egy mért körben a jelek szerint jót tett, a futamon megint a péntekihez hasonló hőség várható, de Vettel emiatt nem aggódik.

– mondta.

Kimi Räikkönen a Q1-et megnyerte, a Q3-ban viszont már 0,216 másodperccel kikapott Bottastól, és ezzel a 3. rajtkockába szorult, Max Verstappen Red Bullja mellé. Neki legalább Vettellel ellentétben sikerült javítania az utolsó köre során.

„Úgy éreztem, lehetett volna még jobb is, csak kicsit nehéz volt a megfelelő hőmérsékleti ablakba juttatni a gumikat – magyarázta. – Az utolsó próbálkozásomban valamelyest jobb volt a helyzet, de ez sem bizonyult elégnek. Szerintem mára javítottunk az autón, és itt az időjárás is gyorsan megváltozhat. A holnapi hosszú verseny lesz, de megtesszük, ami tőlünk telik."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!