Társoldalunk:

Vettel elismeri, hogy csirke volt a féktávon

2017.11.11. 20:34

A Ferrari versenyzője szinte már a zsebében érezhette a pole pozíciót a Brazil Nagydíj időmérőjének végén, de az utolsó körében az élmezőnyből egyedüliként nem javította meg az eredményét. Tudja, hol rontotta el.

Miután Lewis Hamilton egy tőle szokatlan hibával már a Q1-ben kicsúszott a Brazil Nagydíj időmérőjén, Sebastian Vettel és Valtteri Bottas folytatott kiélezett küzdelmet a pole pozícióért szombat délután. Habár a Q3 elején Vettel egy lenyűgözőnek tűnő körrel magához ragadta a kezdeményezést, és rendszerint épp az utolsó pillanatban szokott előhúzni valamit a sisakjából,

ezúttal ő volt az egyetlen az élmezőnyből, aki a második körében nem javított az időeredményén.

Bottas viszont igen, így 38 ezredmásodperces előnnyel kitúrta őt az első rajtkockából.

Vettel úgy érezte, "csirke" volt az utolsó köre elejénForrás: AFP/Evaristo Sa

Amikor a pilóták a döntő rohamra készültek, úgy látszott, a célegyenes környékén jobban rákezdett az addig csak elvétve szemerkélő eső, és Vettel elismerte: túl óvatos volt.

Azt hiszem, az utolsó körömben egy kicsit csirke voltam az első kanyar féktávján, amivel elég sok időt vesztettem

– mondta. – A köröm többi része jól sikerült. Tudtam, hogy az utolsó kanyarban javíthatok, mert előzőleg otthagytam némi időt, amikor kitört az autóm hátulja. Ez sikerült is, de addigra túl nagy volt a hátrányom."

Vettel az utolsó szektorban tényleg egyéni legjobb részidőt ért el – igaz, Bottastól így is elmaradt 31 ezreddel –, ám ez összességében nem volt elég. „Azért nem volt olyan szörnyű. Az első körömmel nagyon elégedett voltam – jelentette ki. – Ha az ember csak 3 századdal kap ki, óhatatlanul úgy érzi, hogy valahol nyerhetett volna annyit."

A Ferrari versenyzője egyértelművé tette, hogy lélektanilag fontosnak tartaná győzelmekkel zárni a szezont, a Brazil Nagydíjon ráadásul azért is meg kellene vernie Bottast, hogy megvédje tőle a 2. helyét az egyéni összetettben. A szombati hűvössel ellentétben, amely a Ferrarinak egy mért körben a jelek szerint jót tett, a futamon megint a péntekihez hasonló hőség várható, de Vettel emiatt nem aggódik.

A hosszú etapjaink tegnap erősnek tűntek, különösen Valtteriéhez képest, úgyhogy kíváncsian várjuk, mi történik"

– mondta.

Kimi Räikkönen a Q1-et megnyerte, a Q3-ban viszont már 0,216 másodperccel kikapott Bottastól, és ezzel a 3. rajtkockába szorult, Max Verstappen Red Bullja mellé. Neki legalább Vettellel ellentétben sikerült javítania az utolsó köre során.

„Úgy éreztem, lehetett volna még jobb is, csak kicsit nehéz volt a megfelelő hőmérsékleti ablakba juttatni a gumikat – magyarázta. – Az utolsó próbálkozásomban valamelyest jobb volt a helyzet, de ez sem bizonyult elégnek. Szerintem mára javítottunk az autón, és itt az időjárás is gyorsan megváltozhat. A holnapi hosszú verseny lesz, de megtesszük, ami tőlünk telik."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!