Vágólapra másolva!
A tavalyi világbajnok úgy véli, az autóversenyzők teljesítményében meghatározóbbak a veleszületett adottságok, mint a tanult képességek. A pilóták többsége szerinte szerelmes önmagába.

Régi vita a sportban, hogy a siker inkább a veleszületett adottságokon, vagy a szerzett képességeken múlik. Nico Rosbergről úgy tartják, hogy főleg a szorgalma révén lett Forma-1-es világbajnok tavaly, amiért keményen megdolgozott, miközben a csapattársa, Lewis Hamilton tehetségesebb volt nála – ennek ellenére úgy véli, egyértelműen a genetika a meghatározó.

„Én az édesapámtól örököltem egy természetes tehetséget a versenyautók vezetéséhez – mondta Rosberg az 1982-es világbajnok Kekére utalva egy tech startupokról szóló, a Wired által rendezett eseményen a grandprix247.com szerint. – Nekem határozott meggyőződésem, hogy a genetikának óriási szerepe van ebben."

A véleményem ennyire szélsőséges. A mi sportunkban szerintem egyértelműen így van..."

Rosberg szerint az F1-ben a megfelelő genetika nélkül senki nem lehet sikeres Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

Rosberg az általa „őrült hollandként" emlegetett Max Verstappent hozta fel annak a másik bizonyítékaként, hogy a vezetési képességek öröklődnek, hiszen az ő apja, Jos ugyancsak F1-es versenyző volt. Szerinte azonban a pilótáknak más, a civil életben nem feltétlenül előnyös tulajdonságokra is szükségük van.

– mondta. – Ez a hozzáállás biztosít némi védettséget egy olyan őrült közegben, ahol az ember fölött folyamatosan több millióan ítélkeznek, ugyanakkor gyengeség is egyben, mivel aki ilyen, kevésbé kérdőjelezi meg önmagát."

Márpedig Rosbergnek folyamatosan dolgoznia kellett a gyenge pontjain, hogy világbajnok legyen Lewis Hamilton, a sport történetének egyik leggyorsabb versenyzőjének csapattársaként. Ő maga az átlaghoz képest kevésbé önimádó személyiség, amiről elismerte, hogy egyszerre volt áldás és átok.

„Én inkább a másik típushoz tartoztam, azaz érzékeny voltam, kevésbé nárcisztikus – állította. – Folyamatosan megkérdőjeleztem önmagamat, lépésről lépésre próbálva csiszolni a képességeimen."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!