Vágólapra másolva!
A Ferrari versenyzője elképedt Max Verstappen tempója láttán, ezért különösen örült, amikor a Q3 végén sikerült felülmúlnia a Red Bull körét. Pályafutása 50. pole pozícióját szerezte.

Sebastian Vettel a hétvége során először tudott egy edzést az élen zárni Mexikóban, és egyelőre pont a legjobbkor sikerült ez neki, hiszen szombat délután pályafutása 50. pole pozícióját ünnepelheti, miután hatalmas csatában legyőzte Max Verstappent és a Red Bullt. A holland pilóta a Q2-ben megdöbbentő tempót kezdett diktálni, de Vettel a Q3 végén nála is gyorsabb volt.

„Azt kell mondanom, ez aztán kör volt a javából! – mondta Vettel. – Nagyon örülök neki, mert igen nehéz dolgunk van itt, hiszen csúszós, és nehéz mindent egy körben összehozni. Az első szektor jól sikerült, így jól indult a kör, aztán szerintem a 6-os kanyarban volt egy kis megingásom, majdnem elvesztettem az esélyt, egészen az 1-es fokozatig vissza kellett váltanom, de nem vesztettem időt.”

Vettel sikere egy hajszálon múlt Forrás: AFP/Yuri Cortez

A hiba után Vettel az utolsó szektorban már csak célba akart érni, mert érezte, hogy elég jó lesz a tempója, és végül az is lett, 0,08 másodperccel legyőzte a Red Bullt. Arra számított, hogy a versenyen is erősek lesznek, miután a szombatra virradóan alaposan megváltoztatták a beállításokat. Elismerte azonban, hogy ez már talán nem lesz elég a világbajnoki reményei életben tartásához.

Az időmérő utáni sajtótájékoztatón Vettel elismerte, hogy Verstappen tempója kétségbe ejtette: „Nagyon gyors volt a Q2-ben, nem tudom, ezt honnan húzta elő. Igyekeznünk kellett, és ez nehéz itt. A magasság befolyásolja az aszfaltot és az öregedését, így az nagyon síkossá válik. Amikor 4 tizeddel gyorsabban ment mindenkinél, az ember elgondolkodott, hogy miként fogjuk ezt utána csinálni.”

Räikkönent elsősorban nem a forgalom hátráltatta Forrás: AFP/Yuri Cortez

Vettel a pénteki furcsa meghibásodására utalva megjegyezte: „Amikor meghallottam, hogy elég gyors voltam, úgy éreztem, felrobbanok. Tegnap a tűzoltókészülék volt, de a mai volt az igazi!” Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke kijelentette, a Ferrari nem adja meg magát, és aki ezt felvállalja, annak keményen kell dolgoznia a sikerért.

Vettel eredménye mellett Kimi Räikkönen ismét az árnyékba szorult, hiszen a finn pilóta majdnem 8 tizedmásodperccel lassabb volt csapattársánál, és csak az 5. rajthelyet érdemelte ki.

„Elég nehéz volt, és furcsa, hogy egy kört sikerül összerakni, aztán itt-ott hibák fordulnak elő, majd a végén már csak egy kört próbáltam összehozni nagyobb gondok nélkül – nyilatkozta Räikkönen a Sky Sportsnak. – Ez van. Majd meglátjuk, mi lesz” – tette hozzá a szokásos félmondatát.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!