Hamilton újabb Schumacher-rekordot döntött meg

F1 Grand Prix of USA - Qualifying GettyImageRank1 Formula One Racing formula 1 Auto Racing Formula One Grand Prix United States Formula One Grand Prix topics topix bestof toppics toppix AUSTIN, TX - OCTOBER 21: Top two qualifiers Lewis Hamilton of Great B
AUSTIN, TX - OCTOBER 21: Top two qualifiers Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP and Sebastian Vettel of Germany and Ferrari in parc ferme during qualifying for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 21, 2017 in Austin, Texas. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Már ő kvalifikálta magát a legtöbbször az első rajtsorba is a Forma-1 története során. Vettel az austini időmérő végén meglepően közel került hozzá, de az előnye nagyobb is lehetett volna, ha a motorja a célegyenesre ráfordulva nem szabályoz le, és nem rontja el az utolsó körét.

Lewis Hamilton immár egyértelműen az F1 történetének legnagyobb edzésmenője lett, amikor az első rajtsort érő időmérő-eredmények örökranglistáján is átvette a vezetést Michael Schumachertől, akit a pole pozíciók számát tekintve már korábban megelőzött. A Mercedes brit versenyzője az USA Nagydíjra pályafutásának 72. pole-ját szerezte meg, így összesen a 117. alkalommal indulhat majd az első rajtsorból.

Hamilton 72. pole-ját szerezte meg, már néggyel vezet Schumacher előtt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

„A pályaviszonyok ma nagyon nehezek voltak – árulta el. – A szél felerősödött, az első kanyar bejáratánál szemből, a kijáratánál hátulról fújt, akárcsak az első szektor gyors kanyarjaiban, a 9-esnél viszont megint szemből.

Miután mindhárom szabadedzést az élen zárta, Hamilton az időmérő összes etapját is megnyerte. A Q1-ben és a Q2-ben még 6 tizedmásodpercet vert világbajnoki ellenfelére, a ferraris Sebastian Vettelre, aki azonban a Q3 legvégén hirtelen előrukkolt egy meglepően gyors körrel, és alig 0,239 másodperces hátránnyal megkaparintotta mögötte a 2. rajtkockát.

Hamilton előnye azonban nagyobb is lehetett volna, ha a legjobb körében nem kezd betáplálni az autójában az ERS, amikor ráfordult a célegyenesre, és az utolsó körét nem rontja el.

„Az utolsó köröm nem volt túl fényes, de addig az összeset nagyon erősnek éreztem. Akkor meglepett egy kis széllökés, ám ez benne van a pakliban – mondta. – A csapat csodálatos munkát végzett, amikor jól kiszűrte a helyes adatokat, és olyanná varázsolta az autót, mint amilyennek lennie kellett."

Habár Hamilton akár már vasárnap bezsebelheti negyedik vb-címét, ha Vettelnél legalább 16, saját csapattársánál, Valtteri Bottasnál pedig 3 ponttal többet szerez, ő sem tartja valószínűnek, hogy ez összejön, mert a Ferrari versenytempója várhatóan erős lesz, sőt a 4. helyről rajtoló Daniel Ricciardo Red Bulljával is számolnia kell.

„Hacsak nem vét valamilyen buta hibát, ami valószínűtlen, hiszen négyszeres világbajnok, a vb folytatódni fog a következő versenyekig – mondta Vettelről. – Csak arra fogok törekedni, hogy mindent jól csináljak, és a lehető legtöbb pontot gyűjtsem be."

„Az autóban mindig nagy a hőség, de amúgy most éppen ideális a hőmérséklet, nincs túl meleg, kellemesen süt a nap. A lelátókon ülők biztosan lebarnulnak egy kicsit! – tette hozzá.

Bottasnak megint nem sikerült

Bottas zsinórban hatodszor kapott ki a csapattársától az időmérőn, és a hátránya ismét majdnem fél másodperc volt. Még Ricciardót és Räikkönent is csupán 9 ezreddel előzte meg, pedig a Q2-ben csak 3 tizedre volt Hamiltontól, és úgy tűnt, a Ferrari sem jelent veszélyt a 2. helyére. Vettel végül mégis hátraszorította őt a második rajtsorba.

„Határozottan csalódott vagyok. Úgy tűnt, jó úton haladunk, egy ideig Lewishoz is kifejezetten közel voltam – ismerte el Bottas. – Kár, hogy ez lett a vége, de a holnap mindig egy másik nap."

Nehezen raktam össze jól mindent, a 13-as és 15-ös kanyarban sokszor vesztettem egy kis időt – azok a leghosszabb kanyarok a pályán. Néha sikerült, de akkor sem értem utol Lewist a kanyarsebességek terén."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!