Bottas: Fel tudok nőni Hamilton szintjére

Forma-1, Valtteri Bottas
AUSTIN, TX - OCTOBER 19: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP looks on in the garage during previews ahead of the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 19, 2017 in Austin, Texas. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nehezebben navigált az útvesztőkben, mint rutinosabb csapattársa, de hiszi, hogy szorgos munkával felnőhet a szintjére. Szerinte Hamiltont az is segítette a problémák leküzdésében, hogy már sokszor sokfélét átélt.

Felemásan alakult Valtteri Bottas első szezonja a Mercedesnél, aki most azért hajt, hogy az utóbbi hetek küszködését feledtetve pozitív élményekkel zárja az évet.

Oroszországban és Ausztriában nyert, több alkalommal tartotta az iramot Lewis Hamiltonnal, de a nyári szünet után elvesztette a fonalat, és az azóta eltelt öt futamon mindig kikapott tőle.

Így már a vb-címre is csak matematikai esélye maradt.

Bottas nem ijed meg, és szorgos munkával igyekszik pótolni a hiányosságait. "Természetesen hiszek magamban, és abban, hogy tanulhatok a vereségekből, azokból a versenyekből, amelyeken gyengébb tempót mentem nála - nyilatkozta. - Kemény munkával, minden részletre odafigyelve fejlődhetek, a csapattal együtt dolgozva. Hiszem, hogy lehetséges (felvennem Hamilton tempóját)."

Bottas gödörbe került a nyári szünet után Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

"Észrevettem, hogy kissé eltér a vezetési stílusunk.

Úgy véli, csapattársát a hosszabb ideje tartó pályafutása is segítette ebben, akit egyébként "remekül alkalmazkodó pilótának" nevezett.

"Ráadásul rengeteg tapasztalata is van a csapatnál, ami szintén segíti. Már rengeteg futamot teljesített az F1-ben - tette hozzá. - Korábban is szembesült nehéz helyzetekkel, sokféle problémával a beállításokkal különböző pályákon. Ez az ő malmára hajtja a vizet. Mindig tudtam, hogy jó versenyző, az idei év csak megerősítette ezt. Ez nem lep meg."

Bottas a Belga Nagydíj óta sokszor a feljavuló Red Bull versenyzőivel sem tudta tartani a lépést. Ugyanakkor úgy látja, elindult kifelé a gödörből.

"Bizonyos területeken sikerült javulnom, ez kicsit már Szuzukában is megmutatkozott - állapította meg. - Jó volt a versenytempóm, és a váltócsere nélkül az eredmény is szebb lett volna. Tudtam tanulni a nehézségekből." Úgy érzi, az önbizalmának is jót tett, hogy a pocsék hétvégék után végre tűrhetően teljesített.