Vágólapra másolva!
Figyelmeztetett, hogy a problémákat nem elég szimplán megoldaniuk, hanem mélyre kell ásniuk, hogy hosszú távon se forduljanak elő újra.

A Ferrari öt év után először versenyben volt a világbajnoki címért, de úgy néz ki, Ázsiában elúsztak Sebastian Vettel esélyei. A német versenyzőnek komoly mázlira lenne szüksége, hogy a hátralévő négy futamon 59 pontos hátrányból fordítson Lewis Hamilton ellen, és ez jelentős részben azért alakult így, mert a Ferrari pajzsán több repedés is keletkezett az előző versenyeken.

A megbízhatósági problémákra azóta különböző lépésekkel, elsősorban a minőségellenőrzési részleg megerősítésével reagáltak. Vettel fontosnak tartja, hogy alaposan feltárják a problémák okát, és olyan intézkedéseket tegyenek, amelyek kizárják az újbóli előfordulásukat a jövőben.

A Ferrari későn kapott észbe, hogy bizonyos területekre nem fordított kellő figyelmet Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

"Megvannak az okai a minket ért problémáknak. Bizonyos dolgokat jobban kell csinálnia, irányítania, felügyelnie a csapatnak. Természetes, hogy feszegetjük a határokat, és néha átlépjük őket. Időnként előfordul, hogy a kisebb hibáknak később lesz következménye - mondta. - Ezt több tényező együttesen okozza, de a dolgok néha elromlanak."

Muszáj gondoskodnunk róla, hogy megoldást találjunk a gondokra, és ne csupán kijavítsuk, hanem hosszú távon száműzzük őket."

Vettel azt nem gondolja, hogy a kiélezett fejlesztési verseny szülte az előző hétvégéken tapasztalt nehézségeket.

Vettel védi a Ferrarit Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Miután kijelentette, hogy a sajtóban rendszeresen felfújják a Ferrari-elnök szavait, megvédte a csapatot irányító Maurizio Arrivabenét is. "Nagyon jó munkát végez. Mindenkit a helyes irányba vezet" - mondta róla.

Az istálló másik pilótája, Kimi Räikkönen szerint

az idei év fontos tanulsága az, hogy mennyit számít a megbízhatóság.

"Sokba kerül, ha bármilyen okból nem érünk célba egy versenyen. Szerintem ez minden évben kulcsfontosságú" - jelentette ki. A finn lényegesnek tartja, hogy a következő idényben már a kezdetektől fogva jobban odafigyeljenek erre .

"Az új autónak kapásból megbízhatónak kell lennie. Erősebb alapokat kell lefektetnünk, és biztosítanunk kell, hogy ez végig megmaradjon. Hosszú lesz a szezon. Muszáj befejeznünk a futamokat."

A megrovás egy vicc volt

Vettel Szuzukában megrovást kapott a sportfelügyelőktől, amiért késve ért oda a rajt előtt felcsendülő japán himnuszra, miután az autóján felfedeztek egy műszaki hibát, és a javítási kísérlet sokáig elhúzódott. Ezzel már annyi büntetést összeszedett az elmúlt tizenkét hónapban, hogy ha elkövet egy újabb vezetési vétséget, a szabályok szerint a következő futamon automatikusan tíz rajthelyes büntetéssel sújtják.

A megrovás sokak szerint abszurd volt, és ő is azt mondja, nem igazán tud mit kezdeni vele.

„Igen, kicsit elkéstem, de a himnusz felét már onnan hallgattam végig – jelentette ki. – Meglepődtem, amikor értesültem a büntetésről. Lehet, hogy félre kellett volna löknöm a fickót, aki előttem állt a vécében, nem kellett volna kivárnom, amíg végez! Ez kicsit röhejes, de mindegy."