Társoldalunk:

Így jutott mélypontra Hamilton és Rosberg kapcsolata

2017.10.13. 12:25

Másfél éve még izzott a feszültség a Mercedes versenyzői között, a barcelonai ütközést követően válságértekezletet kellett tartaniuk Hamiltonnal és Nico Rosberggel. Niki Lauda kitálalt, mi hangzott el, és milyen mélypontra került a két pilóta kapcsolata.

A csapattársak ütközése rendszerint feszültséget generál egy istállónál, hát még ha az érintettek pont egymással marakodnak a világbajnoki címen. Tavaly a Spanyol Nagydíjon pont ilyen rémálomba csöppent a Mercedes, amikor néhány kanyarral a rajt után Lewis Hamilton és Nico Rosberg kiütötte egymást a versenyből.

Ez végképp fagyossá tette a korábbi jó cimborák viszonyát – noha Hamilton egyik nemrégi nyilatkozata szerint valójában soha nem voltak barátok –, és kihatott a világbajnoki küzdelemre is. Niki Lauda, az istálló elnöke elárult néhány kulisszatitkot a belső megbeszélésükről az előző szezon egyik fordulópontját jelentő ütközéssel kapcsolatban.

Fél kör alatt rommá törtek a Mercedesek a tavalyi Spanyol NagydíjonForrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

"A nagy kérdés az volt, kinek a hibája okozta? Ez számomra egyértelmű volt, mert Lewis túl durván mozdult jobbra, ráment a fűre, és nem tudta megállítani az autóját, aztán meg kiütötte (Rosberget)" - nyilatkozta Lauda az In depth Graham műsorban Graham Bensingernek.

Mondtam, hogy ha választanom kellene, inkább Lewisé a felelősség, mint Nicóé. Lewis ezt nem fogadta el, másképp látta. Megkérdezte, miért kritizálom, amire azt feleltem: 'Elnézést, de nem fogadhatom el, hogy a versenyzőink összeütköznek, és senki sem hibázott. Valaki megtette.' Lewis ettől kiborult."

"Nico a szemére vetette, hogy részben az ő sara volt, mert bement a belső ívre, és közben nem hagyott neki helyet. (Hamilton) erre úgy reagált, hogy 'miért kellett volna? Versenyeztünk!'"

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Rosberg tévedésből rossz motorüzemmódban rajtolt el, és hirtelen elfogyott a motorjának hibrid rásegítése, ezért tudta gyorsan utolérni Hamilton. A brit a belső íven próbált elmenni csapattársa mellett, de a fűre szorulva megcsúszott, elindítva a lavinát.

Holtpont a pilóták viszonyában

A világbajnoki csatát végül Rosberg nyerte, aztán az év végén meglepetésre visszavonult. Most harmónia van a Mercedes aktuális versenyzői között, de Lauda elmondta, hogy tavaly májustól hosszú időn át erről legfeljebb csak ábrándozhatott a menedzsment, mert Hamilton és Rosberg között

"az égvilágon semmilyen kapcsolat nem volt, ami mindig rossz. Olyan mélypontra jutott, hogy reggelente még csak nem is köszöntek egymásnak. Nem vártam tőlük, hogy együtt reggelizzenek, ha nem kedvelik egymást, a viszonyuk azonban tényleg borzasztó volt. Ez főleg Lewist érintette, de Nicóra szintén hatással volt. Nem volt egyszerű a helyzet" - nyilatkozta.

A válságértekezlet nem merült ki annyiban, hogy tisztázták a barcelonai eseményeket, hanem Toto Wolff csapatfőnök kemény kézzel megpróbált rendet rakni a jövőre nézve. 

"Lefektettünk néhány szabályt. Megmondtuk nekik, hogy a Mercedes nem tűri az olyasmit, mint ami Barcelonában történt, ahol kiszorították egymást a pályáról. Egyértelművé tettük, hogy ezt nem tehetik, mert valamelyiküknek meg kell nyernie a futamot" - mondta Lauda.

Hamilton az ütközés után. Rosberg sem tudta folytatni a versenytForrás: AFP/Josep Lago

"Közöltük velük, hogy büntetés vár rájuk, ha még egyszer ilyesmit csinálnak, és akár azt is átgondolhatjuk, hogy szerződést bontunk velük. Mi csapatjátékosok vagyunk, nem rombolhatják le egymást. Toto előállt néhány jó szabállyal, és onnantól megint nyugalom volt."

Hamilton állítólag azt is fontolóra vette, hogy elhagyja az istállót, de Lauda Ibizán négyszemközt is átbeszélte vele a történteket, és végül letett erről a szándékáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!