Massa: Értelmetlen Kubica tesztje a Williamsszel

Horizontal Williams' Brazilian driver Felipe Massa sits in his car in the pits during the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Williams' Brazilian driver Felipe Massa sits in his car in the pits during the second practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
A brazil versenyző, aki lengyel kollégájával és Paul di Restával áll harcban a 2018-as pilótaülésért, nem hiszi, hogy egy három évvel ezelőtti autóval elvégzett összehasonlító tesztből bármi leszűrhető.

A Williamsnél egy hely még szabad 2018-ra: Lance Stroll biztosan marad, de hogy a csapattársa ki lesz, azt még nem döntötték el. A három jelölt a pilótaülés jelenlegi tulajdonosa, Felipe Massa, valamint a nagy visszatérésben reménykedő Robert Kubica és Paul di Resta, aki jól teljesített a Magyar Nagydíjon történt váratlan beugrása során.

Massát a Williams jól ismeri, Kubicát és Di Restát viszont kevésbé, ezért nekik a Japán és az USA Nagydíj közötti két hétben, többek között a Hungaroringen fog tesztlehetőséget biztosítani azzal a 2014-es autóval, amellyel Stroll is rendszeresen gyakorolni szokott.

Az eredmény közvetlenül érinti Massa jövőjét, ő azonban úgy véli, egy ilyen tesztnek nincs sok értelme.

„Szerintem az én szempontomból semmin nem változtat – jelentette ki Szuzukában. – A Williamsnél száz százalékig tudják, hogy mit adhatok a csapatnak, és még ha valaki tesztel is egy négy (valójában három – a szerk.) évvel ezelőtti autóval, az még teljesen más volt. Nem derül ki belőle túl sok."

Massa szeretné az F1-ben folytatni. Ha nem jön össze, valószínűleg a Formula E-ben fog versenyezni jövőre Forrás: AFP/Miguel Medina

Kubica korábban már vezetett egy régebbi Renault-t, aztán a Hungaroringen, a Magyar Nagydíj után egy ideivel is tesztelhetett, aminek azért volt jelentősége, mert az új autók a fejlettebb aerodinamikájuk révén sokkal nagyobb terhelést rónak a versenyzőkre, és a karsérülése miatt az ő esetében főleg épp a fizikai erőkifejtéssel kapcsolatban vannak kérdőjelek.

Massa tavaly már bejelentette a visszavonulását, de a Williams visszahívta, miután Valtteri Bottas átigazolt a Mercedeshez, a váratlanul távozó Nico Rosberg helyére. A brazil azt mondja, ha már így alakult, szeretné még tovább folytatni.

– vélte. – A döntés azonban nem az enyém, hanem az övék."

Massa hozzátette, hogy bár végső határidő nincs kitűzve a versenyzőválasztásra, szeretné, ha már a november 12-i Brazil Nagydíj előtt eldőlne a sorsa – feltehetően azért, mert számára a hazai pálya ideális helyszín lenne a jövőjével kapcsolatos bejelentéshez, de a Williams valószínűleg csak a szezon vége táján áll majd készen a végső lépés megtételére.

A brazil veterán egyébként mindössze 1 ponttal előzi meg a tabellán újonc csapattársát, Strollt, aki ugyan kevesebbszer szerzett pontot, mint ő, bakui 3. helyével azonban egyszerre sokkal gazdagította a Williamst.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!