Átment focizni a barátjához, F1-es pilóták lettek

Forma-1, Pierre Gasly, Carlos Sainz, Scuderia Toro Rosso, Malajziai Nagydíj
GASLY Pierre (fra) Toro Rosso Ferrari STR12 team Toro Rosso, and SAINZ Carlos jr (spa) Toro Rosso STR12, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Malaysia Grand Prix, at Sepang from September 28 to October 1 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A hétvégén már háromra nő a francia pilóták száma az F1-ben az újonc Pierre Gasly révén. Esteban Ocon elárulta, az ő édesapja fertőzte meg a Red Bull tehetségét a versenyzéssel.

Parkolópályára tette a Red Bull a hétvégére Danyiil Kvjatot, és a következő két versenyre Pierre Gasly-t ültették be a Toro Rossóba, mielőtt visszatérne a Super Formula bajnokságba, ahol még esélyes a bajnoki cím megszerzésére. Gasly már régóta a Forma-1 előszobáiban toporog, de eddig nem jutott neki hely, Carlos Sainz ülését viszont jövőre szinte biztosan átveheti.

Bár Gasly újonc, az F1-es paddock már jól ismeri őt, különösen honfitársa, Esteban Ocon, akivel gyerekkoruk óta együtt versenyeztek. „Úgy 7-8 évesek lehettünk, a szüleink barátok voltak – mondta Ocon. – Egy napon éppen gokartoztam, (Gasly) pedig átjött focizni. Édesapám megkérdezte tőle, hogy nem akarja-e kipróbálni a gokartomat. Utána felhagyott a focizással!”

Gasly és Sainz csapattársak lesznek, de előtte Sainz helyére ismét Sean Gelael ülhet Forrás: DPPI/Florent Gooden

Gasly tavaly megnyerte a GP2-es bajnokságot, de sok hibát vétett, ezért a Red Bullt nem győzte meg a teljesítményével, így továbbra is bizalmat szavaztak Kvjatnak, akit most pont Gasly miatt ültettek a kispadra. A francia pilóta azt mondta, őt hétfőn, SMS-ben tájékoztatták arról, hogy versenyezhet Szepangban, és „még nem volt lehetősége” beszélni Kvjattal.

– utalt arra, hogy Kvjatot félre kellett állítani. – Ő is ilyen helyzetben volt, amikor megérkezett az F1-be, várta a lehetőséget, aztán átvette valaki más helyét. Persze sajnálom őt, nagyon jó és tehetséges pilóta, sajnálatos, hogy el kell foglalnom az ülését. Biztos vagyok abban, hogy valamikor viszontlátjuk őt a rajtrácson, talán” – tette hozzá.

Az üléspróba már megvolt Forrás: DPPI/Florent Gooden

Kvjatnak elég sok büntetőpont volt már a számláján olyan balesetek miatt, amiket ő okozott, egyebek mellett Sebastian Vettelt, Fernando Alonsót és csapattársát, Carlos Sainz-ot is felbőszítette. A Renault-hoz távozó pilóta azt mondta, „a szezon közepén az ember annyira összpontosít a vezetésre, hogy nem foglalkozik azzal, mi történik a garázs másik oldalán”, vagyis utalt arra, hogy

Kvjat egyáltalán nem hiányzik neki, de Gasly szerinte mindent megtett annak érdekében, hogy eljusson az F1-be.

A francia pilóta azt viszont egyelőre nem tudja, hogy meddig maradhat a sportban: „Pillanatnyilag nem tudom, hány versenyt futhatok az F1-ben, semmi sincs megerősítve – ismerte el. – A csapat azt mondta nekem, hogy összpontosítsak a hétvégére, és próbáljak a legjobban szerepelni. Az F1 teljesen új nekem, ez lesz az első nagydíjam, nincs igazi célom.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!