A Honda sikeres lesz, de a McLarennek ez tragédia volt

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Magyar Nagydíj
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso takes part in the qualifying at the Hungaroring racing circuit in Budapest on July 29, 2017 prior to the Formula One Hungarian Grand Prix. / AFP PHOTO / Peter Kohalmi
Vágólapra másolva!
Eric Boullier úgy érzi, a gyártó erőfeszítései valamikor megtérülhetnek, de a wokingiak nem várhattak tovább, mert az előző három év így is katasztrófával egyenértékű volt számukra. Biztos benne, hogy a McLaren a Renault-val visszatér az élmezőnybe.

A McLaren a három éve tartó szenvedést megunva rövidre zárta a második hondás fejezetet a történelemkönyvében, felbontották a megállapodást a gyártóval. A japánoktól ingyen jutottak az erőforrásokhoz, sőt azok mellé egyéb támogatást is kaptak, amely évente legalább 100 millió dollár lehetett, de a csapat versenyigazgatója szerint anyagilag sem bánják meg a váltást a Renault-ra.

A FOM (az F1 kereskedelmi jogtulajdonosa) által kifizetett pénzből önmagában fedezhetjük a motorköltségeket, úgyhogy anyagi szempontból nem kockáztatunk sokat" - mondta Eric Boullier a Forma-1 hivatalos honlapjának.

"A tulajdonosaink kellően bátrak voltak ahhoz, hogy a sportra koncentrálva hozzanak döntést, és ne ártsanak a McLarennek. Azt is mondhatták volna, hogy várjuk meg, amíg a Honda magához tér."

Lehet, hogy a McLarennek az idén kevesebb pontja lesz, mint 2015-ben volt Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Ezt folyamatosan ígérte a motorgyártó, de egyre csak jöttek az újabb, időnként arcpirító problémák a teljesítménnyel és a megbízhatósággal.

A névadó szponzor nélkül maradt McLaren így 2015-ben utolsó előtti lett a csapatok rangsorában, és úgy néz ki, idén is ez a sors vár rá, miután a tavalyi fejlődés a 6. helyre léptette őket előre.

"Az elmúlt három évünk szó szerint katasztrófa volt a hitelességünket és az új szponzori megállapodásokat tekintve. Hosszú távra kell terveznünk, és teljesen biztos vagyok benne, hogy a McLaren visszajut oda, ahová tartozik - nyilatkozta Boullier. - Ezzel vissza fogjuk szerezni a hitelességünket, új szponzori hátteret fogunk felépíteni. Ehhez két-három év szükséges."

A csapat heteken át nyitva tartotta a kaput a közös munka folytatására, hátha a Honda gyakori, nagy harsonával ellátott frissítéseinek egyike áttörést hoz, de a nyár végére belátták, hogy jobb, ha különválnak.

- mondta Boullier, hozzátéve, hogy már a szezon előtt tudták, a 2017-re elfogadott célok sem fognak megvalósulni. - Szerencsére sikerült baráti egyezséget kötnünk, és (a Hondánál) tisztában vannak vele, hogy a befektetéseik valamikor meghozzák a jutalmat. Mi nem várhatunk tovább erre, de mással sikerülhet."

Bár az egy második csapatot is ellátni kívánó Hondát először a Sauber és a Toro Rosso is lerázta, utóbbi végül frigyre lépett vele, így a japánok nem maradnak hoppon az F1-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!