Politikai okból nem büntették meg Vettelt

Forma-1, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Szingapúri Nagydíj, rajt, baleset
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Singapore, Start, #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari), #33 Max Verstappen (NLD, Red Bull Racing), #7 Kimi Raikkonen (FIN, Scuderia Ferrari), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team), #3 Daniel Ricciardo (AUS, Red Bull Racing), | Verwendung weltweit
Vágólapra másolva!
Jos Verstappen már előre tudta, hogy Sebastian Vettel megússza a büntetést a szingapúri rajtbaleset miatt. Fia, Max Verstappen szerint szükségtelen volt az agresszivitás a rajtnál.

Három éllovas is lenullázta magát a Szingapúri Nagydíj rajtjánál, ahol Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen összezárt Max Verstappen előtt, mindhárman kiestek, magukkal rántották Fernando Alonsót is, így Lewis Hamilton megnyerhette a versenyt, és nagy előnyre tett szert a világbajnoki pontversenyben.

Verstappen már a verseny közben is szükségtelennek nevezte Vettel agresszivitását, és azt mondta, nem tudott hova menni a két Ferrari között. A büntetést mindhárman megúszták, de Verstappen továbbra sem értette, hogy miért érte meg Vettelnek ennyire keményen védekezni, különösen azért, mert abban a pillanatban nem Lewis Hamilton ellen küzdött.

Az anyagi kár jelentős Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Hoch Zwei

„Vettel a világbajnoki címért küzd, és az ember ilyenkor nem vállal ekkora kockázatot, tudva, hogy Hamilton csak az 5. helyről rajtol – magyarázta. – Ha ez Hamiltonnal történt volna, az teljesen más helyzet lett volna. (Vettel) szempontjából nem érte, hogyan történhet meg ilyesmi – nyilatkozta a Red Bull pilótája, aki kétszer is összeütközött Räikkönennel a rajtnál.

Verstappen édesapja, a korábbi F1-es pilóta, Jos Verstappen is kiállt fia mellett.

„Ha megnézzük a felvételeket, Räikkönen jobbról jön, és befelé kanyarodik – nyilatkozta az Autosportnak még a sportfelügyelők ítéletének kihirdetése előtt. – Ha viszont figyelmesebben nézzük, azt is láthatjuk, hogy Vettel balra indul, és Max közéjük kerül. Balra már nem mehet, és jobbra sem. Elég nehezen lehet ezért Maxot hibáztatni.”

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Vettelnek ez az idén már a sokadik kihágása, és a sportfelügyelői meghallgatása előtt feltűnően szűkszavúan nyilatkozott a balesetről. Bakuban szándékosan nekiment Hamiltonnak, ezért továbbra is az eltiltás fenyegeti újabb incidensekért, de Verstappen édesapja már előre tudta, hogy Vettel ezúttal is megússza a retorziót.

„Megérdemelné, tényleg így gondolom – mondta. – A (sportfelügyelők) viszont nem fognak igyekezni, hogy megtegyék, mert (Vettel) kapott már figyelmeztetést. Ha most büntetést kap, akkor szerintem el is kell tiltaniuk egy versenytől, úgyhogy ez újabb politikai játszma lehet, aminek a vége, hogy versenybaleset lesz az egész. Nem hinném, hogy ez sportszerű lenne.”

Max a verseny után elárulta, Vettel nem kért bocsánatot sem: „Valami olyasmit mondott, hogy utólag már lehetett volna másként csinálni a dolgokat, de ami történt, megtörtént."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!