Räikkönen csak akkor úszta volna meg a rajtot, ha elrontja

Forma-1, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Szingapúri Nagydíj, rajt, baleset
Crash at the start. VETTEL Sebastian (ger) Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari, VERSTAPPEN Max (ned) Red Bull Tag Heuer RB13, RAIKKONEN Kimi (fin) Ferrari SF70-H team scuderia Ferrari during the 2017 Formula One World Championship, Singapore Grand Prix from September 14 to 17 in Singapour - Photo DPPI
Vágólapra másolva!
Egymásra mutogat a Ferrari és a Red Bull a Szingapúri Nagydíjon történt rajtbaleset után. Max Verstappen szerint a világbajnoki címre hajtó Sebastian Vettel felelőtlen volt.

Hatalmas rajtbalesettel kezdődött az F1 történetének első éjszakai esős versenye. A pole pozícióból induló Sebastian Vettel az élen haladt az 1-es kanyar felé, de Max Verstappen a belső ívről támadhatta volna, ezért Vettel a fal felé kezdte szorítani a Red Bullt, ami eközben összeakadt a balról érkező Kimi Räikkönen autójával.

Räikkönen Ferrarija összetört, és irányíthatatlanul Vettel autójába csapódott, majd tovább csúszott, és az 1-es kanyarban felöklelte Verstappen autóját, majd mindketten rácsúsztak a külső íven menekülő Fernando Alonso McLarenjére. Vettel átmenetileg az élen maradt, de az autójának bal oldala megsérült, a falnak ütközött, majd a Ferrari utasítására feladta a versenyt.

Vettel és Räikkönen összezárt Verstappen előtt - galéria! Forrás: DPPI/Dppi

„Szerintem elsősorban Sebastian kezdett beszorítani engem – nyilatkozta Verstappen a Sky Sportsnak. – Lehet, hogy nem látta Kimit a bal oldalon, de ez nem kifogás. Ha valaki a világbajnoki címért küzd, nem lenne szabad ilyen kockázatot vállalnia, és ennyire beszorítani a másikat. Látható, mi történik ilyenkor. Lewis (Hamilton) vezet, mi hárman pedig kiestünk.”

A Ferrari a Twitteren Verstappent kezdte hibáztatni, de ő azt mondta, hogy nem tehetett semmit.

„Nem hiszem, hogy ez versenybaleset volt. Összesen három autót intéztek el, és én voltam középen, semmi rosszat nem tettem. Majd meglátjuk, mi történik, de örülök, hogy nem csak én estem ki hármunk közül, és legalább nekik is rossz egy kicsit – mondta. – Próbáltam szabadulni a helyzetből, mert láttam, hogy mi lesz, de a hátsó gumik szélesebbek az elsőknél, és már nem tudtam.”

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Verstappen azt mondta, ő nem is akart védekezni Räikkönennel szemben, mert látta a tükörben, hogy az ellenfele milyen jól indult. Räikkönen szerint pont ez okozta a bajt. „Nem hiszem, hogy bármi mást tehettem volna, hogy elkerüljem ezt a végeredményt azon kívül, hogy elrontom a rajtot, és nem kerülök oda. Ez az egész nem az én hibám.”

A paddockba visszatérve Vettel azt mondta, nem sokat látott a balesetből, de elismerte, hogy „átlagos” volt a rajtja, ezért balra indult, hogy visszaverje Verstappen támadását. „A következő, amit éreztem, hogy valami oldalról nekem ütközik, és láttam Kimi autóját. Ez van, tovább kell lépnünk. Nyilván már nem versenyzünk, és nem tudjuk megmutatni a tempónkat.”

Vettel nem jutott messzire a baleset helyszínétől - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

Vettel nem esett ki rögtön, néhány méterrel később az élen haladva megpördült, és orral a falnak ütközött. A német pilóta szerint ez az autó sérülései miatt volt, hiszen eltört a hűtőradiátora, és csökkent a nyomás is a hűtőkörben, valószínűleg ezen csúszott meg. „Most már semmit sem tehetünk, de biztos vagyok abban, hogy lesznek még lehetőségeink.”

A balesetben egy teljesen vétlen szereplő, Fernando Alonso is rajtavesztett. Csodával határos módon eleinte ő is tovább tudott menni, de nem sokkal később feladta a versenyt.

„az autó bal oldala teljesen összetört, és szinte csoda volt, hogy egy ilyen ütés után folytatni tudtuk – nyilatkozta Alonso. – Lehet, hogy még vezettem is volna a versenyt, mert az 1-es kanyarban Hamilton mögöttem volt, úgyhogy, ha most Hamilton vezet, akkor az azt jelenti, hogy mi állnánk az élen” – szomorkodott a kétszeres világbajnok, aki a dobogóra mindenképpen hajtott volna.

Räikkönen autója alaposan összetört - galéria! Forrás: DPPI/Dppi

A sportfelügyelők a futam után megvizsgálták az esetet, de úgy találták, egyik érintettet sem lehet döntően hibáztatni a történtek miatt, ezért egyikük sem kapott semmilyen büntetést.

„A 7-es számú autó vezetője (Räikkönen) nagyon jól rajtolt, és megkísérelhette a 33-as autó (Verstappen) megelőzését balról. Eközben az 5-ös autó (Vettel) lassabban indult, és a pálya bal oldala felé mozdult. A 33-as és a 7-es autó ütközött, ez láncreakciót indított el az 5-ös és végül a 14-es (Alonso) autóval a következő kanyarban – áll az FIA közleményében. – A sportfelügyelők megítélése szerint egyik pilóta sem okolható teljesen vagy nagy részben a balesetért, ezért nem tesznek további lépéseket.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!