Nincs mese, a Saubert fel kell turbózni

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Russia motor racing Aktionsfoto Russian GP Rennszene fahrend Formel 1 - formula one SP Formel Eins - formula one faehrt Fahrszene - race action Weltmeisterschaft - world championship Russ
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Russia, #94 Pascal Wehrlein (GER, Sauber F1 Team) 29.04.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az új csapatfőnök, Fred Vasseur arra készül, hogy legalább száz új embert toborozzon, ami azonban Svájcban nem feltétlenül lesz könnyű.

A Manor 2016-os megszűnése óta egyértelműen a Sauber lett a Forma-1 sereghajtója. Bár kétszer sikerült pontot szerezniük az idén, a konstruktőri tabellán közvetlenül előttük álló McLarenhez képest is alig fele annyi pontjuk van, és rendszerint esélyük sincs beleszólni a sűrű középmezőny küzdelmébe. Ráadásul az istállónál jelentős szervezeti változások is zajlottak, korábbi főnöke, Monisha Kaltenborn ugyanis az új tulajdonosokkal támadt nézeteltérése miatt távozott, és Fred Vasseur foglalta el a helyét.

Az előzőleg a Renault F1-es alakulatát irányító menedzser úgy látja, az egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy felduzzassza a Sauber személyi állományát.

Jelenleg kb. 320 ember dolgozik a csapatnál, de Vasseur szerint ennél többre, legalább 400-ra lenne szükség, ha versenyképesebbé akarnak válni.

„A jelenlegi szám túl alacsony. Növekednünk kell, mégpedig minden részlegen, főleg az aerodinamikain. Nagyjából 400-at kell megcéloznunk" – jelentette ki.

A Saubernek bővítenie kell Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Vasseur a Renault-hoz is pont akkor érkezett meg, amikor az újra gyári csapattá váló együttesnél bővíteni kellett a személyi állományt, amelyet ott 470 főről kb. 600-ra duzzasztott fel. Hangsúlyozta azonban, hogy nem csak a mennyiség a lényeg.

„A megfelelő embereket kell megtalálnunk a megfelelő helyekre – hangsúlyozta. – Ha növeljük a létszámot, a költségvetést is növelnünk kell, de nem ez a legnehezebb rész. Ki kell alakítani a hasznos pozíciókat, és meg kell találni a hozzájuk illő embereket. Az a legrosszabb, ha csak azért veszünk fel valakit, hogy meglegyen a létszám. Akkor érdemes inkább 320-nál maradni."

A Sauber dolgát hagyományosan megnehezíti a toborzás során, hogy a csapatok többségével ellentétben nem Angliában, hanem Svájcban van a központja,

de ezt Vasseur nem tartja egyértelmű hátránynak.

„Angliában könnyű átmenni egyik csapattól a másikhoz. Hozzánk viszont sokan jöhetnek Németországból, ha munkát keresnek. Én például örülök neki, hogy Svájcba költöztem" – mondta.

Miután az Audit követően a Porsche is kiszállt a WEC-ből, sok, eddig Németországban dolgozó szakember kerülhet a munkaerőpiacra. A Sauber technikai igazgatója, Jörg Zander például az Auditól érkezett Hinwilbe.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!