Vágólapra másolva!
A spanyol szerint a McLarenek csak a gyenge Honda motor miatt nincsenek az első rajtsorban Belgiumban. Vandoorne segített a csapattársának.

A spái versenypálya papíron egyáltalán nem fekszik a McLaren-Hondáknak, a gyors aszfaltcsíkon ugyanis különösen fontos a motorerő, az istálló pedig ezen a területen a leggyengébb. A Belga Nagydíj időmérőjén azonban a vártnál némileg jobban szerepeltek: Fernando Alonso a 11., Stoffel Vandoorne pedig a 15. helyen végzett, és a spanyol a Q3-ba is bejuthatott volna, ha az utolsó Q2-es körében nem veszít időt motorhiba miatt.

Alonso a második etapban 2 másodperccel kapott ki a leggyorsabb kört elérő Lewis Hamiltontól, de úgy érzi, a motorhiba nélkül biztosan javított volna, és bejutott volna a Q3-ba. Annyira jónak érezte a McLarent, hogy

szerinte egyértelmű, csak a gyenge Honda motor miatt vannak hátrányban az élcsapatokhoz képest.

„Szerettünk volna ott lenni a Q3-ban, de összességében így is nagyon pozitív napunk volt" – nyilatkozta a spanyol.

Alonso bizakodó a verseny előtt Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„A Q2-ben az utolsó körökig 1,5 másodperc volt a lemaradásunk, és tisztában vagyunk vele, mennyi időt vesztünk a motor miatt ezen a pályán.

jelentette ki a kétszeres világbajnok. - Az akkumulátorom nem működött, emiatt 6 tizedet vesztettem a 11-es és 12-es kanyar között. 2 tizeddel gyorsabb voltam, mint az előző körömben, és az utolsó szektorban még 1-2 tizedet javítottam volna. Könnyedén ott lettünk volna a Q3-ban."

Alonso a problémás Q2 ellenére bízik benne, hogy pontokat szerezhetnek a vasárnapi versenyen. „A 11. helyről rajtolhatunk új gumikkal – ez talán még több lehetőséget tartogat számunkra, megpróbálunk előnyt kovácsolni belőle" – nyilatkozta a spanyol, akinek csapattársa, Vandoorne már az időmérő előtt tudta, hogy az utolsó helyről fog rajtolni, mert összesen 65 rajthelyes büntetést kap a váltó és a különböző motoregységek cseréje miatt. A belga ezért nem is a legjobb pozíció elérésére törekedett a hazai időmérőjén, hanem Alonsót segítette azzal, hogy szélárnyékot adott neki.

Vandoorne Alonsót segítette

„Eleve ez volt a terv – árulta el Alonso. – Jövő héten fordított helyzetben leszünk, akkor én fogok neki segíteni.

– mindenben a pozitívumot kell keresnünk, azt kell tennünk, ami a csapat számára a legjobb."

Az edzés után Vandoorne is „meglehetősen pozitív" napként jellemezte a szombatot. „Egész hétvégén a futamra készültem, mert tudom, hogy a rajtrács végéről indulok – mondta. – Ma csak az volt a célom, hogy segítsek Fernandónak a szélárnyékkal. Sajnos így sem került be a Q3-ba."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!