Vágólapra másolva!
A belgiumi hétvégén a hazai pályán versenyző Stoffel Vandoorne kapja meg a továbbfejlesztett elemeket a Hondától, aminek 35 rajthelyes büntetés az ára. Ha beválnak, Fernando Alonso egy héttel később veheti használatba őket.

A Honda öles léptekkel próbálja izmosabbá tenni a motorját. Ez azért égetően fontos, hogy meggyőzzék a McLarent az együttműködés folytatásáról, amely még nem döntötte el, kitől vásárol erőforrást jövőre. Állítólag egyetlen alternatívaként a Renault jöhet szóba számukra.

Éppen ezért kapóra jöhet a Hondának, hogy a hétvégi Belga Nagydíjon bevetnek több továbbfejlesztett elemet,

megpróbálva minél többet kihozni a Spec 3 kódnéven futó motorból és a hozzá kapcsolódó részegységekből. Ezeket kivételesen nem Fernando Alonso, hanem a hazai pályán versenyző Stoffel Vandoorne kapja meg először, akit viszont az erőforrás-keret ismételt túllépése miatt hátra fognak sorolni a rajtrácson: ezúttal 35 rajthely a büntetési tétel.

Vandoorne-t használják kísérleti nyúlként Spában Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ez az alábbiakból tevődik össze:

  • 10 rajthely egy nyolcadik erőforrás-elem beszerelése miatt (turbó)
  • 5 rajthely további nyolcadik erőforrás-elem beszerelése miatt (MGU-H)
  • 5 rajthely további hatodik erőforrás-elem beszerelése miatt (akkumulátor)
  • 5 rajthely további hatodik erőforrás-elem beszerelése miatt (vezérlőelektronika)
  • 5 rajthely további ötödik erőforrás-elem beszerelése miatt (motor)
  • 5 rajthely további ötödik erőforrás-elem beszerelése miatt (MGU-K)

A spái pálya, valamint a rögtön utána következő nagydíjhétvége helyszíne, Monza egyaránt arról híres, hogy nagyon sokat számít a motorerő, így a McLarenre alapból küzdelmes versenyek várnak a közeljövőben. Ha beválnak a fejlesztések, az Olasz Nagydíjra Alonso is megkaphatja őket.

A Honda a beszámolók szerint sokat lépett előre a motor fejlesztése terén, és már a 2018-as verzión is javában dolgoznak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!