A Renault számol Kubicával Hülkenberg csapattársaként

AUTO -  RENAULT SPORT SERIES SPA 2016 FORMULE RENAULT FR 2.0 SEPTEMBRE KUBICA Robert (POL) RENAULT RS 01 Team Duqueine ambiance portrait tv media during the 2016 Renault Sport series at Spa Francorchamps, Belgium, September 23 to 25 - Photo Clement Luck /
KUBICA Robert (POL) RENAULT RS 01 Team Duqueine ambiance portrait tv media during the 2016 Renault Sport series at Spa Francorchamps, Belgium, September 23 to 25 - Photo Clement Luck / DPPI
Vágólapra másolva!
Cyril Abiteboul azt mondja, a hungaroringi teszten alaposabban fel tudják mérni a képességeit, és ha jól teljesít, akár a versenyzőjelöltté is előléphet a csapatnál. Az viszont kizárt, hogy már az idén beültessék Jolyon Palmer helyére.

Robert Kubica a Magyar Nagydíj utáni szerdai tesztnapon több mint hat év kihagyás után vezethet ismét aktuális F1-es autót. A 2011 februárjában, egy raliversenyen súlyos sérüléseket szenvedő lengyel egy régebbi modell volánja mögött két tesztnapon már felmérhette, milyen szinten tart, és bíztató teljesítménye után a Renault újabb lehetőséget adott neki.

Ez vízválasztó lesz abból a szempontból, hogy folytathatja-e az útját a csodával határos visszatérés felé.

Robert Kubica a jövő héten vezethet újra kortárs F1-es autót Forrás: DPPI/Clement Luck

"Való igaz, úgy érezzük, hogy részletesebben ki kell próbálnunk Robertet a korábbi tesztek után. Azokon egy 2012-es autóval ment, és emellett egyéb módon is felmértük: megvizsgálták az orvosok, dolgozott a szimulátorban" - mondta Cyril Abiteboul, a Renault sportprogramjának vezetője az Autosportnak.

Erre a magyarországi teszt kínálta az utolsó lehetőséget, és mi éltünk vele."

Palmernek nem kell rettegnie

A spekuláció egyből beindult, hogy Kubica visszatérhet a Renault pilótájaként, pláne úgy, hogy Jolyon Palmer lába alatt eleve forró a talaj, és már az év közbeni menesztése is többször téma volt a sajtóban. Miközben Nico Hülkenberg a szezon feléig 26 pontot gyűjtött, a britnek még egyet sem sikerült, ráadásul a szerencsével is hadilábon áll; a legutóbbi futamon már a felvezető körben tönkrement az autója.

Abiteboul megnyugtatta pilótáját, hogy egyelőre nem tervezik leváltani, és a Kubica-projektet a "közép, illetve hosszú távú tervek" részeként említette.

Azt viszont elismerte, hogy a lengyel szóba jöhet a következő évre Hülkenberg csapattársaként.

"Robert jelölt lehet 2018-ra, de előtte látnunk kell, hogy birkózik meg a nagyobb leszorítóerejű, erőteljesebb autókkal, hiszen az, amelyiket eddig vezette, nem volt mérvadó. Hogy őszinte legyek, még akkor sem csapunk le rá azonnal 2018-ra, ha jól teljesít, mert sok mindent meg kell néznünk" - jelentette ki.

"Továbbra is segítjük Jót, semmit sem változtatunk a terveken - mondta. - Mondtam neki, hogy Robert nem jelent közvetlen fenyegetést számára. Természetesen figyeljük a lehetőségeket 2018-ra, és Jót is választhatjuk. A sorsa a saját kezében van. Annak, amit Roberttel csinálunk, semmi köze sincs ahhoz, hogy Jo hogyan szerepel a hétvégén vagy a nyári szünet után."

"Nem cserélünk versenyzőt Spára, szemben egyes cikkek állításával. Megerősíthetem, hogy ott is Jo fog vezetni, és a terv az, hogy a szezon végéig így marad."

Palmert segítheti, hogy a hétvégi Magyar Nagydíjon ő is megkapja a Renault frissített padlólemezét, amelynek Hülkenberg döntő szerepet tulajdonított a jó silverstone-i eredményében.

A brit tavaly a szezon a második felében nyújtott produkciójával győzte meg a csapatot, hogy érdemes szerződést hosszabbítani vele.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!