Vágólapra másolva!
Állítólag a korábbi hétszeres világbajnok egyik korábbi okmányát bocsátották áruba egy aukciós oldalon, de Lewis Hamilton első F1-es Mercedese is eladóvá vált.

Egészen egyedi relikvia került elő, és vált eladás tárgyává az Ebay-en: Michael Schumacher 1991-es szuperlicence, vagyis versenyzői jogosítványa kerül a virtuális kalapács alá. A francia nyelvű okiratot 1991. augusztus 3-án állították ki Párizsban, vagyis Schumacher első F1-es futama előtt, hiszen a későbbi hétszeres világbajnok 1991. augusztus 25-én indult először a vb-n, a Belga Nagydíjon.

A dokumentum viszont titokzatos, hiszen Schumacher először csak egy héttel a Belga Nagydíj előtt tesztelt a Jordannél, ráadásul a papírra rögzített fotón sárga overallt visel, ami későbbi csapatára, a Benettonra utal. A Jordan akkoriban zöld ruhákat adott a versenyzőire, de Schumacher menedzsmentje csak a spái futam után játszotta át a tehetséget Flavio Briatore szárnyai alá.

Schumacher zöld overallt viselt a Jordannél, csak a Benettonnál hordott sárgát Forrás: AFP/-

Az eladó azt állítja, hogy 1990 óta gyűjt F1-es relikviákat, és a dokumentumokat egy németországi aukción szerezte meg. Most a készletének egy részét értékesíteni kívánja, így került fel az internetre a „védelem érdekében műanyag tartóba laminált” licenc, amin Schumacher és a Nemzetközi Automobil Sport Szövetség (FISA) akkori elnöke, Jean-Marie Balestre aláírása látható.

A dokumentumért több, mint 3 millió forintot kérnek, de kevesebbet is lehet ajánlani érte.

Schumacher állítólagos szuperlicence az Ebay-en Forrás: Ebay

Schumacher állítólagos szuperlicencének eredetiségénél sokkal egyszerűbb lesz megállapítani egy másik ereklye, Lewis Hamilton 2013-ban használt F1-es Mercedesének valódiságát, azt ugyanis maga a gyár veteránautós részlege árulja. A W04-est még V8-as Mercedes motor hajtotta, és összesen három darabot építettek belőle.

Hamilton a 2013-as Magyar Nagydíjon Forrás: AFP

A szóban forgó példányt Lewis Hamilton hajtotta, összesen 14 futamon állt vele rajthoz, köztük a Magyar Nagydíjon is, amit ő nyert meg, ez volt az első győzelme az Ezüstnyíl volánja mögött. Hamilton további három dobogós helyet ért el ezzel az autóval, Malajziában, Kínában és Belgiumban is a 3. helyet szerezte meg.

Ez egyben az utolsó F1-es Mercedes, amely teljes egészében Ross Brawn csapatvezetése alatt épült, hiszen Brawn 2013 végén elhagyta az istállót.

A hirdetés felhívja a figyelmet, hogy az autó nincs felkészítve további versenyzésre, és – természetesen – közúti használatra sem alkalmas. Meglepő, hogy a Mercedes önként egy ilyen autó eladása mellett döntött, bár műszakilag ma már nem hordoz a riválisok számára is érdekes részleteket, hiszen pont a következő szezonban, 2014-ben indult az F1-es forradalom, a V6-os erőforrásokkal.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!