Grosjean: Hamiltont csak a vb miatt nem büntették

Forma-1, Brit Nagydíj, Lewis Hamilton
Mercedes' British driver Lewis Hamilton touches the tires of his car before competing for the pole position with Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen and Ferrari's German driver Sebastian Vettel during the qualifying session at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 15, 2017 ahead of the British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Haas pilótája azt mondja, legalább két rajthelyet bukott Hamilton miatt, de a sportfelügyelők szerint nem tartotta fel. Bottas a felszáradó pályán nem érezte jónak a Mercedest.

Fellélegezhet Lewis Hamilton, mivel a sportfelügyelők a felvételek és a telemetriai adatok tanulmányozása után arra jutottak, hogy a silverstone-i Q3-ban nem akadályozta Romain Grosjeant, vagyis megtarthatja a pole pozíciót a futamra. A vizsgálat miatt ez egy darabig kérdéses volt, de a testület úgy látta, Hamilton a jelenlétével legfeljebb csak kicsit megzavarhatta a Haas pilótáját, időveszteséget nem okozott neki.

A brit bocsánatot kért vetélytársától a kellemetlenségért, és a sajtótájékoztatón azt mondta, váratlanul érte, hogy megközelítette. "Épp készültem nekivágni a körömnek. Valtteri ment előttem, és próbáltam helyet hagyni mögötte - magyarázta. - Mögöttem az egyik Force India érkezett, de behajtott a bokszutcába, ott még senki sem közeledett felém. Aztán pont rá akartam lépni a gázpedálra, amikor belepillantottam a tükörbe, és megláttam egy autót, ezért megpróbáltam felgyorsítani."

A csapat nem szólt, hogy bárki jönne mögöttem. Még meg kell néznem a felvételeket, de nem hiszem, hogy (Grosjean) nagyon megközelített volna."

Hamilton megtarthatja a pole pozíciót Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A sértett, aki a Q3-ban az utolsó helyen zárt, nem ért egyet a sportfelügyelők megállapításával. "Hamilton teljesen feltartott az utolsó kanyarnál, nagyjából három tizedet vesztettem - mérgelődött az NBC Sportsnak. - Ezzel legalább egy helyet buktam, legalább (Stoffel) Vandoorne-t megelőztem volna.

Második próbálkozásra csak keveset, 127 ezredet tudott javítani az idején a hátsó kerekek blokkolása miatt – ezzel állítása szerint fél másodpercet vesztett –, és Vandoorne megelőzte. A McLaren versenyzője ezzel a 8. pozícióba léphet előre a rajtrácson Valtteri Bottas büntetése miatt. Grosjean szerint egyértelmű, hogy 0,35-0,4 másodpercet bukott Hamilton mögött.

"Tudom, hogy az élen a világbajnoki cím a tét, de mi ugyanolyan keményen harcolunk a saját pozíciónkért, és engem ma feltartottak - jelentette ki. - Hogy is fogalmazzak? Ha egy másik versenyző teszi, valószínűleg lépnek ellene."

Hamilton elkapta, Bottas elvesztette a fonalat

Hamilton különösen fájhatott volna egy büntetés, hiszen leiskolázta a mezőnyt az időmérőn, a 2. Kimi Räikkönen hátránya meghaladta a fél másodpercet.

Ekkora különbség még nem volt 2017-es kvalifikáción az első két helyezett között.

"Mindig a legvégére tartogatom a legjobb formám. Biztos akartam lenni benne, hogy meglesz ez a kör. Az előző hétvégén ez nem jött össze, úgyhogy itt odafigyeltem rá" - mondta Hamilton.

Nem volt előjele annak, hogy ennyire dominálhat: pénteken csapattársa, Bottas végig hasonló tempót diktált vele, a szombat délelőtti edzésen pedig Sebastian Vettel közelítette meg néhány századra az 1. helyet megkaparintó pilótát.

Bottas ráadásul a korai váltócserével járó büntetéssel a 4. helyett csak a 9. kockából indulhat a futamon. "Mindenki számára cselesek voltak a körülmények, de ahogy felszáradt a pálya, minden visszatért a rendes kerékvágásba. Ekkor azonban már nem éreztem annyira jónak az autót" - mondta.

Bottasnak nem ízlettek a körülmények Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"A balansz nem volt szörnyű, de hiányzott a tapadás.

Bár utolsó körének elején elfékezte magát, nem erre fogja a vereséget. "Ez egy tizedbe, vagy egy kicsivel többe került, de nem magyarázza meg, miért maradtam le ennyivel az 1. helyről."

A finn versenyző egész biztos más taktikát fog követni, mint a Q3 több résztvevője, mert a Q2-ből nem a szuperlágy, hanem a lágy gumin jutott tovább.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!