Vágólapra másolva!
Megerősítették, hogy alaposabban utánajárnak, a Ferrari versenyzője milyen körülmények között ment neki Lewis Hamiltonnak az Azeri Nagydíjon.

Az FIA szerdán este közleményben erősítette meg, hogy további vizsgálatot indít Sebastian Vettel és Lewis Hamilton bakui ütközése ügyében. A nagy port kavaró incidens az Azeri Nagydíjon történt, amikor a Ferrari versenyzője a második újraindítás előtt hátulról belecsúszott az élen haladó Mercedesbe, és mivel úgy érezte, a vetélytársa direkt lassított le előtte, bosszúból felzárkózott mellé, aztán ráhúzta a kormányt.

Hamilton és Vettel kétszer is összeütköztek Bakuban Forrás: DPPI/Florent Gooden

Vettel a verseny alatt 10 másodperces stop&go büntetést kapott, amit le is töltött, de már napok óta hallani lehetett arról, hogy utólag még súlyosabb retorzió várhat rá a hirtelen felindulásból elkövetett akció miatt. Hamilton ellen ugyanakkor semmilyen lépést nem tettek a bakui sportfelügyelők, jóllehet, a sport több prominens személyisége úgy véli, szándékosan provokálta az ellenfelét.

A szabályok ezt is tiltják, mert bár az újraindítás előtt már az élen haladó diktálhatja a tempót, a Forma-1 Sportszabályzatának 39.13-as paragrafusa szerint közben nem iktathat be a többiek számára kiszámíthatatlan gyorsításokat és fékezéseket.

A bakui felügyelők úgy ítélték, Hamilton nem féktesztelte Vettelt,

pedig a Mercedes belső kamerája és a telemetriai grafika alapján még a 15-ös kanyar kijáratánál is fékezett.

Az FIA közleménye arra nem tér ki, hogy az új vizsgálat konkrétan valamelyikük ellen indulna, csak magáról az ügyről tesz említést, de valószínűleg inkább Vettel érezheti veszélyben magát. Neki már van a rovásán, amikor ugyanis a tavalyi Mexikói Nagydíjon a csapatrádióban melegebb éghajlatra küldte a versenyigazgatót, Charlie Whitingot, mert Max Verstappen egy kanyar levágása ellenére is előtte maradhatott, az FIA nem büntette meg, viszont kilátásba helyezte, hogy egy újabb, „hasonló" incidens esetén fegyelmi eljárást indít ellene.

„Az Azeri Nagydíjon a napokban történt incidens után, melynek során az 5-ös rajtszámú autó (Sebastian Vettelé) ütközésbe keveredett a 44-es rajtszámú autóval (Lewis Hamiltonéval), július 3-án, hétfőn az FIA tovább fogja vizsgálni a baleset okait, hogy eldöntse, szükség van-e további lépésekre az ügyben" – írták most.

Az FIA azt ígérte, a nyomozás eredményét még a következő verseny, az Osztrák Nagydíj előtt nyilvánosságra hozzák. Egyébként még Hamilton főnöke, Toto Wolff is azt mondta, Vettelt nem kell még jobban megbüntetni, bár hozzátette, hogy ha nem véletlenül, hanem tényleg szándékosan ment neki a vetélytársának, akkor szigorúbb retorzióra lenne szükség.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!