A McLaren csak átmenetileg dobná a Hondát?

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Azerbajdzsáni Nagydíj
Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. Friday 23 June 2017. Fernando Alonso, McLaren MCL32 Honda. Photo: Charles Coates/McLaren ref: Digital Image DJ5R2725
Vágólapra másolva!
Eric Boullier érdekes megjegyzést tett az Azeri Nagydíj előtt: célzott rá, hogy csak addig térnének át egy másik beszállítóra, amíg a japánok gatyába nem rázzák a motorjukat.

Úgy hírlik, a McLaren már eldöntötte, hogy szakít a Hondával, csak ennek a módját keresi, a helyzet azonban a jelek szerint nem olyan fekete-fehér, mint amilyennek tűnik. Ha sikerül megállapodniuk a Mercedesszel, jobb motort kapnak ugyan, de visszaminősülnek ügyfélcsapattá, márpedig gyári támogatás nélkül manapság nehéz vb-t nyerni az F1-ben, úgyhogy ez a megoldás hosszú távon nem feltétlenül nyerő.

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier ezért még az Azeri Nagydíj előtt felvetett egy áthidaló megoldást a grandprix247.com szerint.

Ez is egyike a számtalan forgatókönyvnek, amit felvázoltunk" – mondta.

A nyilak vajon a Mercedes felé mutatnak? Forrás: McLaren

Ez elvben nem tűnik lehetetlennek, hiszen a Saubernek jövőre már mindenképpen a Honda fogja szállítani a motorokat. A gond az, hogy ha a McLaren szakít velük, megint csak egyetlen csapatuk lesz, és erről a modellről már bebizonyosodott, hogy nem igazán működőképes, mert a rivális gyártókhoz képest sokkal kevesebb adatot lehet gyűjteni a pályán.

A McLaren vezetői az elmúlt hetekben egyébként is nyíltan megkérdőjelezték, hogy a Honda képes lesz-e valaha úrrá lenni a problémáin, miután alulbecsülte a hibrid turbók építésével járó műszaki kihívásokat. Boullier most egy kicsit kevésbé borúlátóan fogalmazott.

„Bízunk a Hondában, mert az erőforrásaik és az eltökéltségük is megvan ahhoz, hogy egyenesbe jöjjenek – vélte. – Kétségeim azzal kapcsolatban vannak, hogy ez mikor sikerül nekik. Ez egy másik kérdés. A Honda abszolút elkötelezett a sport, a McLaren és a projekt iránt, csak az időzítésre vonatkozóan vannak aggályaim."

A Honda az Azeri Nagydíj péntekjén, Fernando Alonso autójában kipróbálta az új, „Spec 3" motort, amely a bakui pályán szerintük 2-3 tizedmásodpercet hozott az előző változathoz képest.

Bár a McLaren akkor megint megállt a spanyol versenyző alatt, ezért kénytelen volt visszatérni egy „Spec 2" Hondához, ennek kivételesen nem a motor, hanem a sebességváltó hibája volt az oka. Emiatt átmenetileg a motor is túlpörgött, de a japánok remélik, hogy nem esett baja, és a Red Bull Ringen újra bevethető lesz.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!