Vágólapra másolva!
Beindult a pszichológiai hadviselés a háromszoros világbajnok részéről a bakui baleset után. Hamilton szerint előnye is van a történteknek, de a Mercedesnél továbbra is sportszerű versenyt remélnek.

Fordulóponthoz érkezhetett a 2017-es világbajnoki címért folyó csata a múlt hétvégén Bakuban, ahol Sebastian Vettel először úgy érezte, hogy Lewis Hamilton féktesztelte őt, majd a Mercedes mellé hajtva mutogatni kezdett neki, és oldalról neki is ment. Vettelt ezért megbüntették, Hamilton rögtön szidni is kezdte az ellenfelét, a német pilóta viszont nem akart ebbe belefolyni.

Amikor Hamiltont arról kérdezték, hogy szerinte Vettel kezd-e megtörni a rá nehezedő nyomás alatt, azt felelte: „Szerintem ez egy ideje már nyilvánvaló. Ha megfigyelik, miket mondott tavaly a rádión, láthatják, hogy milyen is tud ő lenni” – utalt arra, hogy Vettel többször kiborult már a csapatrádión a kék zászlók, ellenfelei manőverei vagy éppen Charlie Whiting versenyigazgató miatt.

Volt, vagyis lett volna mit megmagyarázni Forrás: DPPI/Dppi

Vettel és a Ferrari meglepően jól kezdte a szezont, a Monacói Nagydíj után már 25 ponttal vezetett az egyéni pontversenyben, Kanadában viszont Hamilton visszavágott, és magabiztos győzelmet ért el, míg Vettel csak a 4. lett, és 12 pontra csökkent a hátránya. Azerbajdzsánban úgy tűnt, Hamilton tovább faraghatja a különbséget a gyors autójának köszönhetően, végül újabb 2 pontot vesztett.

– mondta Hamilton a bakui balesetekről. – Csapatként viszont csak pozitívan tekinthetünk erre. Nagy nyomás alá helyeztük a Ferrarit, (Vettel) is terhet cipel, és ez nem rossz dolog. Megmutatkozott, hogy a nyomás gyakran még a legjobbaknak is a fejükbe szállhat.”

Hamilton már Bakuban keményen beszólt Vettelnek, aki szerinte „megszégyenítette” magát, azt emlegette, hogy ellenfele rossz példát mutatott a fiataloknak, és egy ponton azt javasolta, hogy szemtől szemben, „férfiként” tisztázzák a nézeteltérést, utána viszont elutasította, hogy egyezkedjen Vettellel. Inkább a pályán rendezné a konfliktust.

– nyomatékosította. – Ez nyilvánvalóan egy másik Sebastian volt, mint akit az elmúlt nyolc versenyen láthattunk, és szeretném azt gondolni, hogy én továbbra is tiszteletteljes maradok, ezt is fogom tenni. Én a pályán akarom közölni a mondanivalómat, és a bajnokságot is a helyes eszközökkel akarom megnyerni.”

Vettel érzi, hogy lépéshátrányba kerültek? Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A két pilóta esetét az olasz lapok „gyerekesnek” nevezték, a németek és az angolszász tudósítók viszont gyakran emlegették, hogy a Sportszabályzat 151c pontja értelmében, Vettel kapcsán felmerülhet az is, hogy rossz hírbe hozta a sportot. Ezt a szabályt leginkább sportdiplomáciai ügyekben vagy ipari kémkedés során szokták alkalmazni, és

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója sem akar több büntetést az eset miatt.

„Ha lenyugszanak, majd elbeszélgetnek egymással – mondta Wolff. – Pár nap múlva Seb rájön majd, hogy a tette nem volt nagyszerű. A történtek nem tettek jót kettejük jövőbeli kapcsolatának, de mindig is világos volt, hogy ez megtörténhet. Szerintem a sport két nagysága között még mindig tisztelet uralkodik – tette hozzá, Vettelről pedig úgy vélte „már megkapta a maga büntetését.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!