Vágólapra másolva!
A német versenyző nem haragszik vetélytársára a bakui incidens miatt, és személyesen tisztázná az afférjukat, Hamilton azonban annyival hárította el a közeledését, hogy Vettelnek úgysincs meg a telefonszáma.

Hét versenyen át semmilyen sportszerűtlenség nem piszkította be Sebastian Vettel és Lewis Hamilton világbajnoki csatáját, de az Azeri Nagydíjon csúnyán összekaptak: Vettel sérelmezte, hogy a Safety Car mögött haladva Hamilton nem gyorsított ki az egyik kanyarból – állítása szerint féktesztelte, noha a sportfelügyelők úgy látták, a brit nem vezetett kiszámíthatatlanul. Miután hátulról nekikoccant a Mercedesnek, dühösen mellé hajtott, és oldalról ráhúzta a kormányt riválisa autójára.

Vettel ezért súlyos, 10 másodperces stop&go büntetést kapott, vagyis úgy kellett kimennie a bokszutcába, hogy ott ennyi időre meg is kellett állnia, és közben új gumikat sem kaphatott. A leintés után ingerültnek tűnt, de az újságíróknak szervezett sajtótájékoztatón ismételten kijelentette: nincs személyes problémája Hamiltonnal.

Vettel és Hamilton komoly összetűzésbe került Bakuban Forrás: DPPI/Florent Gooden

"Nincs bajom vele. Nagyon tisztelem, mint versenyzőt. Nem hiszem, hogy szándékosan csinálta, mert a saját autóját is veszélyeztette, kieshetett volna. Nem ez a megfelelő pillanat, hogy beszélgessünk. Ezt négyszemközt fogom megtenni vele. Tisztázni fogjuk a dolgot, aztán továbblépünk" - mondta.

„Lehet, hogy nem vagyok elég okos, de nem vagyok túl bonyolult sem.

Vettel azért volt mérges, mert Hamilton a manőverével kockáztatta a Ferrari épségét, a Mercedes pilótája ugyanakkor pont a vetélytársa reakcióját látta veszélyesnek, és kevesellte a büntetését is.

Szerinte Vettel szégyent hozott magára, s bár először személyes találkozóra invitálta, hogy legyen igazi férfi, a Sky Sportsnak később azt mondta, mégsincs kedve ehhez. "Nem akarom látni. Lehet, hogy valami más kerekedne ki belőle" - nyilatkozta.

"Hallottam, mit mondott a verseny után. Először is, nem ismeri a telefonszámomat. Én a pályán akarom átadni az üzenetet. Minden gondolatom akörül forog, hogy összeszedjem magam. A hátralévő tizenkét futamon szét akarom szedni a pályát."

Vettel a büntetése ellenére is 2 ponttal növelte az előnyét Hamilton előtt Azerbajdzsánban, mert vetélytársának ki kellett mennie egy nem tervezett bokszkiállásra, hogy kicseréljék a meglazult fejtámláját.

Vettel: Ilyen harcot várnak tőlünk

Hamilton aggályosnak tartotta Vettel viselkedését a pályán, főleg azért, mert sok fiatal rossz példát látott. A Ferrari versenyzője azonban nemmel felelt arra kérdésre, hogy szerinte ártottak-e a megítélésének a vasárnapi események.

"Felnőttek vagyunk, az emberek azt várják tőlünk, hogy versenyezzünk, használjuk a könyökünket. Ezt akarják látni - jelentette ki. - Ezúttal talán necces volt, de az emberek előzéseket akarnak, nem pedig azt, hogy körbe-körbe kocsikázgassunk."

"Én élveztem a futamot, de szerintem nem volt helyes, hogy engem megbüntettek, őt pedig nem."

Vettel 3 büntetőpontot is kapott a jogosítványába, így már 9-nél jár – a jövő hétvégi Osztrák Nagydíjon észnél kell lennie, mert ha ott begyűjt még 3-at, eltiltják egy futamról. Az utána következő silverstone-i versenytől 2 fekete pontja eltűnik, mert lejár a tizenkét hónap, de októberig még legalább 7-et magával fog cipelni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!