Három évtized lemaradást kell behoznia az F1 új főnökének

Forma-1, Chase Carey, Spanyol Nagydíj
CAREY Chase (usa) Chairman and CEO Formula One Group FOG, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from May 11 to 14 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Chase Carey minden nap új ismereteket gyűjt, de elismeri, hogy még sokat kell tanulnia, körülbelül 30 évnyi lemaradást kell pótolnia. Hálás Bernie Ecclestone-nak azért, amit elért, de ő nem akar diktátor lenni.

Chase Carey januárban vette át a stafétabotot Bernie Ecclestone-tól a Forma-1 élén, és tisztában van vele, hogy még rengeteget kell tanulnia a sportág működéséről.

"Füleltem, figyeltem, tanultam - mondta az elmúlt hónapokról az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva. - Most már sokkal jobban otthon érzem magam (az F1-ben), mint amikor megérkeztem. Ugyanakkor még mindig tanulok, és ez így lesz még jó darabig."

A Liberty új szemléletet próbál meghonosítani a Forma-1-ben, aminek bizonyos jellemzői már meg is mutatkoztak. Carey szerint "hálásnak kell lennünk Bernie Eccelstone-nak azért, amit elért", ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő nem akar diktatórikus módszerekkel irányítani. Más vezetőkkel sem kívánja összemérni magát.

Chase Carey a rajtrácson Forrás: DPPI/Florent Gooden

"Nem akarom magam sem Max Mosleyval, sem Jean Todttal összehasonlítani, mivel még nem ismerem őket eléggé. Bernie egyedül irányította a cirkuszt, de nekem nem áll szándékomban így tenni, ezért dolgozok együtt Ross Brawnnal és Seant Bratches-szel" - mondta Carey.

"Mindkettejüknek elképesztő tapasztalata van a saját szakterületén, és mindketten kiépítik saját csapatukat.

Azt szeretném, hogy az embereim önálló dolgozzanak, átvegyék a felelősséget az egyes témákban, világos célokat fogalmazzanak meg, és megfontolt kockázatokat vállaljanak anélkül, hogy cowboyként mindenfelé lőnének. Átláthatóságot várok el."

Az F1-vel kapcsolatban kifejtette, hogy télen is több eseményre lenne szükség, a nagydíjakat komplett szabadidős rendezvénnyé kell feltuningolni, a versenynek pedig jót tenne, ha növelnék az esélyegyenlőséget a csapatok között, úgy, ahogy az amerikai sportligákban például a draftrendszerrel vagy a fizetési sapkával teszik.

Az istállók számára a jelenleginél egészségesebbé szeretné tenni az üzleti modellt, mivel a prioritása az, hogy a meglévő tíz csapat "egészséges környezetben működjön. Az csupán másodlagos, hogy később 11-re, 12-re nőjön a számuk."

A nagydíjakkal kapcsolatban hasonlóan vélekedik, azaz a meglévő házigazdák igényeit akarja kielégíteni, mielőtt bővítik a naptárat. Ugyanakkor elárulta, hogy "egy egész oldalas listát" állíthatna össze az érdeklődő helyszínekről, melyek között öt-hat amerikai nagyváros is található.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!