Vágólapra másolva!
A Mercedes ezt a feladatot adta neki, aminek megpróbált a lehető legtovább megfelelni. Reméli, hogy ezzel hozzásegítette Hamiltont a győzelemhez.
Bottas mögött Vettel összesen 7,5 másodpercet vesztett Forrás: NurPhoto/Urbanandsport/NurPhoto/Susana Hinojo

A Mercedes rögtön a Spanyol Nagydíj után köszönetet mondott Valtteri Bottasnak, amiért a önfeláldozóan minél tovább megpróbálta maga mögött tartani Sebastian Vettelt a német első kerékcseréje után. Ezzel értékes másodpercekkel hozta közelebb Lewis Hamiltont a Ferrarihoz, hozzájárulva a győzelméhez is, saját versenyének viszont valamelyest ártott.

Toto Wolff, a Mercedes főnöke és Hamilton egyaránt méltatta a csapatjátékosként viselkedő Bottast, aki később állt ki a bokszba, mint az első két helyezett, s így 4 körön át fel tudta tartani Vettelt. Hasonló esetben elő szokott fordulni, hogy a jóval kopottabb gumikon haladó versenyző harc nélkül elengedi más taktikán lévő üldözőjét, hogy a pozícióvesztésért cserébe ő maga kevesebb időt dobjon el.

- nyilatkozta a finn. - A tempókülönbség azonban végül túl nagy volt, és megelőzött."

"Egyértelműen segítettem a csapatnak. Remélem, hogy ennek volt hatása, s így legalább kicsit növeltük az előnyünket a Ferrarival szemben a pontversenyben."

Bottas ehhez nem tudott hozzájárulni, mert motorhiba miatt később kiesett. Abban viszont tevékeny szerepe volt, hogy a Ferrarinak is csak az egyik autója érjen célba: a rajtnál akaratlanul nekiment Kimi Räikkönennek, kiejtve őt és Max Verstappent is.

Ő maga tovább tudott menni, és büntetést sem kapott a balesetért. "Jól rajtoltam, szépen indultam el. Gyorsan közelítettem az előttem haladókhoz, de egyszerűen nem volt hova mennem - mondta Bottas. - Először balra néztem, ott nem volt elég hely. Próbáltam belülre húzódni, ahol megnyílt egy kis rés, de Sebastian lezárta, úgyhogy beragadtam mögé."

"A kívülről érkezők megpróbáltak megelőzni, és sajnos ütköztem Kimivel. Túl szűk volt a hely, kár, hogy ez történt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!