Vágólapra másolva!
A McLarennél elájultak a köreitől, a csapat főnöke szombat este teniszezni készül, hátha szerencsét hoz nekik a versenyen. Megpróbálják tartani a 7. helyet.

Fernando Alonso a Spanyol Nagydíj pénteki edzésnapján elszenvedett csapásokat feledtetve szombaton a szenzációs 7. helyet kaparintotta meg hazai versenyének időmérőjén, mindenkit megelőzve a Mercedeseken, a Ferrarikon és a Red Bullokon kívül. Ezzel az idén először juttatta be a McLaren Hondát a Q3-ba, miközben a csapattársa, Stoffel Vandoorne már a Q1-ben kiesett.

Alonso számára rosszabbul nem is kezdődhetett volna a hétvége, hiszen a nyitóedzés első körében megállt az autója, mert a motorján keletkezett lyukon át sugárban ömlött az olaj. Miközben a többiek a pályán köröztek, ő visszament a szállodába teniszezni, de azt állította, ezt nem fricskának szánta a Honda felé, csak formában akarta tartani magát. Egyébként már akkor is úgy érezte, a folytatás jobb lesz.

Alonso hihetetlen köröket ment a barcelonai időmérőn Forrás: AFP/Josep Lago

Az időmérő után a lelátókon ülő szurkolóinak integetve tulajdonította, hogy a szokásosnál is többet tudott kihozni magából.

– utalt viccelődve az Indy 500 előtti, múlt hétvégi tesztjére. – Ez mindenképpen jó időmérő volt számunkra, a 7. hely ajándék. Meglátjuk, holnap mire megyünk innen."

„Már tegnap éreztük, hogy az autónkban van potenciál, de a szabadedzéseink furcsán alakultak, különösen az első, amelyen alig tudtunk kint lenni a pályán – tette hozzá. – Ma mindent jól csináltunk, magabiztosan éreztem magam az autóban. A körülmények elég trükkösek odakint, a szél is erősen fúj, de az autóm elég jól ment ahhoz, hogy keményen odatehessem magam."

Az előző versenyen, az Orosz Nagydíjon Alonso az MGU-K hibája miatt el sem tudott rajtolni, és a McLaren az idén rengeteget szenvedett a Honda problémáival. „Örülök a csapat miatt is, mert rengeteget dolgoznak, jó sokszor kellett motort is cserélniük az első pár futamon! – emlékezetett Alonso. – Ott lenni a rajtrács 7. helyén, azok között az autók között, amelyekkel mindig harcolnunk kellene, mindannyiunk számára lelkesítő lesz."

Ez azért is bravúr, mert – amint az a fenti végsebesség-adatokból is látszik – az egyenesekben még mindig a McLaren a leglassabb, 12-14 km/ó-val marad el a Ferraritól. Alonso ennek ellenére reméli, hogy a Barcelonára jellemző előzési nehézségeknek köszönhetően megtarthatja a 7. helyet a versenyen is, amivel megszerezné a csapata első pontjait az idén.

„Itt mindig különösen motiváltnak érzem magam, hogy a legapróbb részletekre is odafigyeljek az autóval, a gumikkal kapcsolatban – mondta. – A verseny azonban holnap lesz, szombaton még nem osztanak pontokat. Jó stratégiát kell kidolgoznunk, és a rajtot is jól kell majd kiviteleznünk."

A McLaren főnöke, Zak Brown elismerte, hogy az eredmény ösztönzőleg hat az egész istállóra. „Micsoda kör! A csapat is nagyszerű munkát végzett, Eric (Boullier) és a stáb fantasztikusan dolgozott – jelentette ki a Sky-nak.

„Lehet, hogy ma este én is elmegyek teniszezni, hátha szerencsét hoz... Soha nem lehet feladni. Ez az F1, nagyon kemény játék, de egy ilyen eredmény fontos a csapatnak. Nagyon boldog vagyok."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!