Alonso: Jobb életet élek a Ferrari óta

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Orosz Nagydíj
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso answers journalists' questions in the paddock at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 27, 2017. The Formula One Russian Grand Prix will take place on April 30, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A jobb eredmények hiányoznak neki, de így sem sírja vissza a Ferrarinál eltöltött éveket. Szerencsésnek tartja magát, nem elégedetlen az eredményeivel.

Fernando Alonso sorsa folyamatosan beszédtémát ad az F1-es közvéleménynek, hiszen 2001-es bemutatkozása óta generációjának, sőt az F1 történetének egyik legjobb versenyzőjének tartják, de a 2005-ben és 2006-ban elért világbajnoki címei óta nem tudott újabb bajnokságokat nyerni, bár többször is közel került hozzá.

Alonso a Renault-nál lett élpilóta, később a McLaren és a Ferrari színeiben is esélyes volt a végső győzelemre, de 2014-ben kiábrándult a Scuderiából, és visszatért a McLaren Hondához, ami éppen a ’80-as évek végi sikerszériáját próbálta ismét megvalósítani. A döntés eddig kudarcnak bizonyult, Alonso a megbízhatatlan és gyenge erőforrás miatt még a dobogóig sem jutott el.

Alonso még mindig boldog a McLarennél Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A kétszeres világbajnok utoljára a 2014-es Magyar Nagydíjon állhatott fel a dobogóra, szerencsével, azóta gyakorlatilag elpazarolta az éveit, és kénytelen volt lemondani arról, hogy megdöntse Michael Schumacher 7 világbajnoki címének rekordját, ezért inkább az Indianapolis 500 és a Le Mans-i 24 órás verseny felé irányította a figyelmét. Mégis azt mondja, nem bánta meg, hogy otthagyta a Ferrarit.

– ismerte el. – Legalább addig, amíg (a ferraris) szerződésem még érvényben volt, 2015-re és 2016-ra, de így is jó döntésnek tartom, hogy átjöttem a McLarenhez. Rengeteget tanultam, és itt dolgozhatok a legjobb szakemberekkel. Amikor (a Ferrarinál voltam), túlságosan nagy stresszt okozott, hogy többé nem nyertünk.”

Utoljára a Ferrarival állt dobogón, de 2014-ben így sem volt jó éve Forrás: Farkas Péter (Origo)

„Amikor az ember az első, második, harmadik évében jár, akkor ez még elmegy, de amikor már a hetedik-nyolcadik évét éli, akkor már nagyon nehéz kezelni. Az eredmények ellenére az életminőségem javult az elmúlt két évben.”

Alonso valószínűleg arra gondol, hogy a McLaren Honda bukdácsolása ellenére sincs olyan nyomás rajta, mint Olaszországban, a Ferrarinál, és annyira le vannak maradva, hogy a győzelmek hiánya miatt tényleg felesleges aggódnia. Utalt arra, hogy az idei szezonra már nem volt szerződése a Ferrarival, ezért most már nem kérdés, hogy jó döntés volt-e eljönni az olasz istállótól.

5 évet töltöttem ott, korábban is nyertek, az én időmben is nyertünk, és a végsőkig küzdöttünk a világbajnoki címekért. Az elmúlt két évben nyertek néhány versenyt, most is, és a jövőben is győznek majd a futamokon és a bajnokságban is.”

2005-ben még Schumachert is visszatartva nyert Forrás: AFP/Ruben Sprich

„Amikor otthagytam a Renault-t, az emberek 2006-ban azt mondták, hogy soha sem lett volna szabad távoznom a csapattól, de soha többé nem nyertek” – mondta, bár Kimi Räikkönen két lotusos futamgyőzelmét nem vette figyelembe.

A kétszeres világbajnok sokak szerint több világbajnoki címet érdemelt volna pályafutása során, de ő így is elégedett az események alakulásával.

„Szuper boldog vagyok a karrieremmel. Mindig versenyképes autóm volt, és hála istennek, lehetőségem adódott, hogy sikereket érjek el. Rengeteg tehetséges pilóta van itt, akik soha sem jutottak fel még a dobogóra sem. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, de nagyon boldog vagyok azzal, amit elértem, és aki ma vagyok.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!