Eddig bírta a Honda: jönnek a büntetések a McLarennél

Forma-1, Stoffel Vandoorne, McLaren Honda, Orosz Nagydíj
McLaren's Belgian driver Stoffel Vandoorne steers his car during the first practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Az első szabadedzést még kibírta Stoffel Vandoorne autója, utána viszont ismét kicserélték benne a teljes Honda erőforrást. A szezon negyedik hétvégéjén túllépték az éves kvótát.

A szezon negyedik futamát már rajtbüntetéssel kezdi Stoffel Vandoorne, a McLaren Honda versenyzője, mivel az autójába az idei ötödik MGU-K egységet és az ötödik turbót építik be, büntetlenül viszont egyenként összesen négyet lehetne használni.

Ez alapvetően öthelyes rajtbüntetést okozna, viszont időhiány miatt a Honda a teljes erőforrást kicseréli, ezért Vandoorne összesen 15 helyet veszít a rajtrácson, és szinte biztosan az utolsó helyről indul majd. A szabályok szerint az első túllépésnél 10 helyes rajtbüntetést kell kiosztani a pilótának, utána elemenként 5 rajthely a megtorlás.

Vandoorne tesztelt az első szabadedzésen - még több pénteki kép Szocsiból! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az autóba bekerülő új MGU-H is ugyanaz a változat, amit a Honda a bahreini teszten vetett be, és eddig úgy tűnik, hogy megoldja a megbízhatósági gondok egy részét. A probléma viszont hosszú távon megoldatlan, és

a McLaren további rajtbüntetésekre számíthat a konstrukció hibái, valamint az elpazarolt eddigi alkatrészek hiánya miatt.

A múlt héten felmerült, hogy a Honda valamilyen segítséget kap a Stratégiai munkacsoportban résztvevő többi gyártótól a felzárkózáshoz, de erről egyelőre nem született döntés, és valószínűleg csak arról lehet szó, hogy a többi büntetéseket elengedjék nekik.

Vandoorne autója körülbelül 20 perccel az Orosz Nagydíj második szabadedzésének kezdete után készült el. A belga pilóta mellett a Ferrarik is sok új alkatrészt szereltek be eddig, de az olasz csapat szerint az ő korábbi elemeik használhatók maradtak még, és náluk minden a terv szerint halad.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!