Vágólapra másolva!
Zak Brown szerint a csapatot meglepte, hogy az idén visszaléptek a versenyképesség terén a Hondával, de azt mondta, türelmesnek és segítőkésznek kell lenniük a motorszállítójukkal.

A legutóbbi teszten bíztató eredmények születtek a McLaren Honda háza táján, de a brit istálló és a japán autógyár idei közös gyermeke, az MCL32 eddig minden várakozástól elmarad a tempó és a megbízhatóság terén is. Korábban felmerült, hogy a McLaren visszamenekül a Mercedeshez, de Zak Brown, a csapatot működtető vállalat ügyvezetője arra utalt, hogy nem ezt az utat választják.

„Együtt kell működnünk a partnerünkkel, és segítenünk kell őket – jelentette ki a Marshall Pruett Podcastban. – Természetesen bosszantó a helyzet mindannyiunknak: Fernando (Alonsónak), a rajongóknak és a partnereinknek is. Az erőforrások nagyon bonyolultak, nehéz kijavítani a gyengeségeiket. A versenyzés közegéhez mérten ehhez nagyon sok időre van szükség, hiszen minden második héten futam van.”

A McLaren Hondánál még nem jött el a megvilágosodás Forrás: LAT Images/Steven Tee

„Az idei szezonunk rázós lesz. Keményen dolgozunk, hogy minden versenyre javuljunk, de olyan lemaradásból indulunk, hogy az idei nem lesz a jobb éveink egyike, bármennyit is fejlődünk.”

Brown szerint a jelenlegi helyzet a versenyzés velejárója,

de elismerte, hogy növeli a bajt a problémák elhúzódása. Természetesnek nevezte, hogy eleinte akadtak műszaki hibák a Hondánál, de meglepte a csapatot, hogy az idén visszaléptek a versenyképesség terén.

Alonso továbbra is küszködik a megbízhatatlan és gyenge autóval Forrás: Sam Bloxham/McLaren

„Nem várom el a szurkolóktól, hogy ezt elfogadják, de a türelmüket kérem, és azt, hogy ne számítsanak drámai változásokra az egyik versenyről a másikra. Amikor végre eljutunk a győzelemig, az így sokkal édesebb lesz.”

Az üzletember rivaldafénybe állította a McLarent,

amikor bő egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozták, hogy Alonso a McLaren és a Honda támogatásával részt vesz az indianapolisi 500 mérföldes versenyen. Brown kilátásba helyezte, hogy a márka hosszabb távon is visszatérjen az IndyCarba, és szerinte a tulajdonosok is egyetértenek azzal, hogy a McLaren története nem csak az F1-re korlátozódik.

Brown tavaly novemberben állt a McLaren üzleti ügyeinek élére Forrás: Steven Tee/McLaren

„Három feltételünk van: versenyképesnek kell lennünk, anyagilag életképesnek kell maradni, és a márkánkhoz igazodni kell” – összegzett. – Szerintem az Indy 500 mindhárom kritériumnak megfelel, és maga az IndyCar is. Nagyszerű autóversenynek tartjuk. Korábban rést vettünk benne, és ha a jövőben is passzolnak majd a feltételek, akkor megfontoljuk az IndyCar-szereplést.”

Brown azt viszont leszögezte, hogy a figyelmük középpontjában továbbra is a Forma-1 áll.

„Nagy kihívás, hogy visszatérjünk a Forma-1 élére, úgyhogy először versenyeket kell nyernünk, mielőtt más kalandokat keresünk – mondta. – Az Indy 500-ról úgy gondoltam, hogy 2018-ban jöhet szóba, de már 2017-ben lehetőség nyílt, pedig ezt igazából hat hónappal ezelőtt még nem gondoltam volna.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!