Mennyire számít drágának egy jegy a Magyar Nagydíjra?

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Magyar Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (R) and other Formula One pilots race during the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 24, 2016. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A magyarok kedvező állóbérletét eltörölték, de a tribünbérlet olcsóbb lett, az idén Malajziával versenyzünk a legolcsóbb jegyek terén.

Ötödik éve folyamatosan kimutatást készít a különböző F1-es nagydíjak jegyárairól az F1 Destinations blog. Az árakat amerikai dollárra számolják át, ezért az átváltás és az aktuális árfolyamok miatt eltérések alakulhatnak ki, de így is számos érdekes tanulság leszűrhető az adatokból. Az előző évekhez hasonlóan az idén is messze Malajziában lehet a legolcsóbban bejutni egy teljes hétvégére.

A Sepang International Circuiten mindössze 24 dollárért üldögélhetünk a fűben az állóhelyeken, mindhárom napon, ez az átszámítva kevesebb, mint 7000 Ft-os ár még a korábban magyaroknak szóló, de az idei évre eltörölt tízezres hungaroringi bérletnél is kedvezőbb. Az összes pályát nézve az állóbérletek átlagára 2017-ben 142 dollár (41220 Ft), ennyiért a magyar szurkolók már bőven tribünre ülhetnek Mogyoródon az összesen 25000 Ft-ba kerülő Club tribün bérlettel.

Nemzetközi összevetésben kifejezetten olcsó a Magyar Nagydíj Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A legolcsóbb háromnapos jegyek átlagára az idén 6,8%-kal nőtt, a tribünökre szóló jegyek 3,1%-kal kerülnek többe, mint tavaly, átlagosan 231 dollárt kérnek értük. Az állójegyeknél Abu-Dzabi a legdrágább 271 dollárral, a tribünöknél Monaco, ahol 601 dollár a legolcsóbb jegy. A célegyenesben lévő tribünjegyek ára 2,9%-ot nőtt, átlagosan 603 dollár az ár, de Mexikóban 1500-at kérnek érte.

A Magyar Nagydíj 96 dolláros állóbérlete az 5. legolcsóbb

az idén 20 tagot számláló mezőnyben, Malajziában, Kínában, Japánban (!) és Oroszországban is kedvezőbb áron kínálják a háromnapos jegyeket, a tribünbérleteknél viszont már csak Malajzia 67 dolláros árával ígértek alánk, nálunk 101 dollár a legolcsóbb ajánlat. Ez jelentős leárazás, tavaly még 142 dollár volt a legolcsóbb jegy nálunk.

Silverstone még a briteknek is drága, mégis mindig teltház van Forrás: AFP/Oli Scarff

A célegyenesbe kapható bérletek terén inkább a középmezőny felé tartunk, a 479 dolláros legalacsonyabb bérletár a 7. helyre elég, de a nyugati országok mind drágábban kínálják a helyeiket. Európában nálunk és az oroszoknál a legolcsóbb az F1, és Belgiumban, Nagy-Britanniában, valamint

Monacóban a legdrágább a helyszínről nézni a versenyt.

A legszomorúbb kimutatás azonban az a 2016-os adat, amely szerint a legolcsóbb háromnapos bérlet Magyarországon a havi átlagfizetés 5,9%-ba került. Ezzel a tavalyi 21 helyszínből a 12. helyet szereztük meg, az EU jelenlegi tagállamai között csak a britek szorultak mögénk: náluk minimum egy havi fizetés 6,47%-át kellett letenni egy jegyért.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!