Vágólapra másolva!
Nem azért kérték ki az FIA véleményét az olajégetős trükkről, hogy elgáncsolják az ellenfelüket.

A Red Bull nemrég kikérte az FIA állásfoglalását azzal kapcsolatban, hogy szabályosnak számítana-e a benzin mellett szándékosan motorolajat is az égéstérbe juttatni. A gyanú szerint ugyanis a Mercedes többek között így növeli a teljesítményt az időmérőkön, bár ezt ők maguk határozottan tagadják.

Bizonyos mennyiségű olaj mindenképpen a hengerekbe jut, de az FIA egyértelművé tette, hogy ha ez szándékosan, tudatos tervezés eredményeképpen történik, az szabálytalannak minősül.

A gyanú nem új: az FIA már a 2015-ös Kanadai Nagydíjon ellenőrizte az olajat pár autóban teljesítményfokozó adalékok után kutatva, de egyikben sem talált ilyet. A Mercedes tavaly felajánlotta, hogy az olaj maximális mennyiségét 5 kg-ra korlátozzák, ám ezt az ellenfeleik nem fogadták el, mivel szerintük a rendeltetésszerű kenéshez ennél jóval kevesebb is elég lenne.

A Mercedes időmérőn használt motorprogramjának titkát máig nem fejtették meg teljesen Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Red Bull motorszállítója, a Renault sportprogramjának főnöke, Cyril Abiteboul a Motorsport.com-nak azt állította, nem a Mercedest akarták elgáncsolni azzal, hogy az FIA-hez fordultak az ügyben. „A szabályok tisztázása mindig kiemelt fontosságú, legyen szó futóművekről, üzemanyagrendszerről vagy olajról – jelentette ki. – Most az évnek abban a szakaszában vagyunk, amikor intenzív kommunikáció zajlik, és ez lényeges."

„Konkrétan senki nem akartunk megtámadni. Csak biztosnak kellett lennünk benne, hogy a szabály mindenki számára egyértelmű, rendesen ellenőrizni lehet a betartását, és mindenképpen a benzin marad az elsődleges üzemanyag az F1-ben."

Abiteboul a speciális, szintén vitatott szabályosságú hidraulikus felfüggesztések problémájához hasonlította a szándékos olajégetését. „Hivatkozhatunk a szabályok szellemére – mindenki számára egyértelmű, hogy a hengerekben benzint kell elégetni –, csakhogy mindenképpen elég valamennyi olaj is – ismerte el.

„Úgy éreztük, a szabályok szellemének teljesen világosnak kell lennie, és az FIA felelőssége biztosítani, hogy érvényesíthető is legyen. Azt elfogadom, hogy ezt nem könnyű elérni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!