Vágólapra másolva!
Max Verstappen szerint motorfronton megmarad a Mercedes előnye a 2017-es szezon elején, de úgy érzi, van remény a Renault és a Red Bull felzárkózására. Helmut Marko nem biztos benne, hogy a Ferrari tempója valós.

Lepörgött az első F1-es teszthét, egyben a felkészülési időszak fele is, így a csapatoknak már van némi támpontja arról, hogy áll a szénájuk az idény előtt. Sokan arra tippeltek, hogy az új szabályrendszerben a Red Bull marad illetve lesz a Mercedes legfőbb kihívója, de az első négy nap inkább azt sejtteti, hogy a Ferrarinak nyílhat a legnagyobb sansza a címvédő trónfosztására.

Max Verstappen, a Red Bull pilótája egyelőre nem vállalkozott esélylatolgatásra, de azt mondta, annak ellenére sem reménytelen a helyzetük, hogy a teszteken nem villogtak, és a Mercedes továbbra is jobban áll a motorfronton. "Ebből a szempontból az idény elején még biztos előnyben lesznek velünk szemben, de szerintem egyértelműen közelítünk feléjük" - nyilatkozta.

"Nem hiszem, hogy eddig láttunk volna komoly meglepetéseket, de korai lenne más csapatokra figyelnünk. A saját ütemtervünket követjük, nem nézünk másokat."

A Red Bull nem feltűnösködött a teszteken, de nem aggódnak a csapatnál Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

"Számunkra az volt a legfontosabb, hogy minél több kilométert tegyünk meg, és megnézzük, minden egyben marad-e. Úgy gondolom, minden egész jól működött - vont mérleget a Red Bull programjáról. - Viszonylag nagy távot megtettünk, azért is, hogy hozzászokjak az új autóhoz, a csapat pedig megismerje a működését. Úgy vélem, jó munkát végeztünk."

Úgy hírlik, a Mercedes megint szintet lépett az erőforrásával, így nem biztos, hogy a Renault által a szezonnyitóra kitűzött, körönkénti 0,3 másodperces javulás elég lesz a felzárkózáshoz.

Igaz, a francia gyártó 2017 során hasonló mértékű fejlődést szeretne megvalósítani.

A Red Bullt hétfőn szenzor- és akkumulátorhiba hátráltatta, míg szerdán a kipufogó meghibásodása tartotta az autójukat hosszú időre a garázsban – a Mercedes és a Ferrari ennél kevesebb akadállyal szembesült az első négy tesztnapon. Verstappennel ellentétben a McLarent irányító Eric Boullier azt mondta, ő meglepődött a maranellóiak szereplésén.

Ám a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint a Ferrari nem annyira gyors, mint amilyennek a köridők alapján tűnt.

– mondta Marko az Auto Motor und Sportnak. – Mi viszont még óvatosak voltunk. Meglátjuk, mi történik, ha feltekerjük a motort a maximumra! Úgy hallottam, egyelőre a Mercedes is visszafogott volt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!