Vágólapra másolva!
A korábbi futamgyőztes meghívatta magát egy F1-es tesztre, mert úgy érzi, már felépült annyira a 2011 elején elszenvedett ralis sérüléséből, hogy ismét jó teljesítményre lenne képes. Le Mans-ban tér vissza.

Nagy jövőt jósolt az F1-es közvélemény a 2008-as Kanadai Nagydíj győztesének, Robert Kubicának, aki Fernando Alonso szerint generációjának egyik legjobb pilótája volt, de 2011 januárjában életveszélyes sérülést szenvedett egy raliversenyen. Azóta nem tudja elég precízen mozgatni a karját ahhoz, hogy a formaautók szűk pilótafülkéjében is képes legyen vezetni.

Kubica kitartott a rali világánál a baleset után is, de nem lett igazán sikeres, az idén viszont a ByKolles csapat tagjaként visszatér a pályaversenyzéshez, és egy LMP1-es autó volánja mögött elindul a Le Mans-i 24 órás versenyen. A Motorsport.com-nak elárulta, korábban visszautasította az F1-es tesztlehetőségeket, de ma már nem riadna vissza tőlük.

Kubica már kész az F1-es visszatérésre, legalábbis egy teszten Forrás: AFP

„Három évvel ezelőtt felajánlották, hogy teszteljek egy F1-es autót, de akkoriban nem bíztam abban, hogy jól szerepelhetek – emlékezett vissza. – Megtanultam, hogy bizonyos lehetőségek néha csak egyszer jönnek, ezért biztosra akartam menni az állapotommal és a képességeimmel kapcsolatban. Ha ez nem így volt, azt mondtam, felejtsük el inkább.”

Kubica az F1-es csapatok látóterében maradt,

a Renault és a Mercedes F1-es szimulátorát is kipróbálta, sőt utóbbinál DTM-teszten is részt vett, de a sérülései és az életkora miatt a versenyzői visszatérésének elhanyagolható az esélye. A szaklapnak viszont kijelentette, ma már máshogy reagálna a tesztlehetőségre, mert szeretne újra kipróbálni egy F1-es autót.

2008-as győzelme idején nagy jövőt jósoltak neki Forrás: Sauber

„Szeretnék bizonyítani magamnak, úgy gondolom, jól teljesítenék. Újra megélném a Forma-1-es élmény izgalmát. Kipróbáltam már számos szimulátort, és meggyőződésem, hogy az F1-es pályák 80 százalékán elboldogulnék, bár nem mindegyiken.

A lengyel pilóta hozzátette, szerinte igen magas szintet elért az utolsó három F1-es szezonja során. Ettől manapság kissé elmarad, és a raliversenyeken sem tudott olyan jól szerepelni, mint 2010-ben a Renault F1-es pilótájaként. Le Mans-ban viszont jó teljesítményt vár magától, mert tesztelhette az autóját, és a saját felkészültségéről is meggyőződhetett.

„Készen állok. A bahreini teszt után megnéztem a kormányszöget, és nem lesz semmi gond. Meggyőződésem, hogy 90 százalékos szintet tudok hozni, a maradék 10-et pedig áthidalom vagyok.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!