Vágólapra másolva!
Nem sokkal azután, hogy Bernie Ecclestone megerősítette távozását az F1 ügyvezetői pozíciójáról, Chase Carey meg is nevezte az utódokat: Ross Brawn és Sean Bratches veszi át a feladatait.

Több mint 40 év után hétfőtől nem Bernie Ecclestone a Forma-1 ügyvezető igazgatója, lemondásának tényét ő maga erősítette meg az Auto Motor und Sportnak a késői órákban. A posztját formálisan a Liberty Media által kinevezett Chase Carey kapta meg, aki a továbbiakban elnök-vezérigazgatóként dolgozik, és rögtön két új állást is létrehozott neves szakembereknek, akik a sport jövőjét alakíthatják Ecclestone helyett.

A korábbi híreknek megfelelően Ross Brawn sportszakmai, Sean Bratches pedig kereskedelmi igazgatóként csatlakozik a menedzsmenthez azonnali hatállyal, miután a Liberty Media végrehajtotta a Forma-1 felvásárlását.

Ross Brawn az F1 menedzsmentjében tér vissza Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Brawnt aligha kell bemutatni a Forma-1 közönségének: a brit szakember a sportág történetének egyik legsikeresebb technikai igazgatója, majd csapatfőnöke lett. Vezetőként összesen 16 egyéni és konstruktőri világbajnoki cím megnyeréséből vette ki a részét, ebből 11-et a Ferrarinál ért el. Győzött a Le Mans-i 24 órás versenyen, saját csapatával elhódította az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címet is, mielőtt eladta azt a Mercedes-Benznek.

Mérnökként mindent elért a sportban, amit ember elérhet.

„Örömmel üdvözlöm Rosst ismét a Forma-1-ben. A sportban eltöltött 40 éve alatt minden csapatnál varázslatos munkát végzett, szinte páratlan technikai tudása, tapasztalata és kapcsolatai vannak. Javaslataiból és felkészültségéből már én is profitálhattam” – utalt Carey arra, hogy Brawn az elmúlt hónapok során tanácsadóként már dolgozott a Liberty Media megbízásából.

Bratches, Carey, Brawn

„Szenzációs dolog visszatérni a Forma-1 világába – kommentálta Brawn a kinevezését. – Élveztem a Liberty Mediával megkezdett munkát az elmúlt hónapok során, és várom, hogy Chase, Sean és a többi Forma-1-es csapat segítségével a sport fejlesztésén dolgozhassak.

Bratches az amerikai ESPN sportcsatorna-hálózat kereskedelemért és marketingért felelős alelnökeként nagy szerepet vállalt abban, hogy a csatorna neve világszerte ismert márka legyen. Korábbi munkahelyén kifejezetten a reklámbevételek, a szponzorációs együttműködések és a tartalom licencek értékesítése volt a feladata. Egyebek mellett

ő felelt különböző HD és szélessávú tartalmak bevezetéséért, előfizetéses és on-demand szolgáltatások megvalósításáért, illetve az interaktív termékek kifejlesztéséért.

„Izgatottan csatlakozok a csapathoz, hogy kivehessem a részemet e kiemelkedő világmárka és sport további gyarapodásából – mondta Bratches. – A Forma-1 a világ egyik vezető sportága, és érdeklődéssel tölt el, hogy milyen sokrétű lehetőségek állnak előttünk az üzlet jelentős fejlesztése kapcsán. Szorosan együttműködünk majd a jelenlegi és jövőbeli szponzorokkal, pályákkal, televíziós jogtulajdonosokkal, hogy új digitális és helyszíni élményt nyújtsunk a rajongók szolgálatában.”

Magasabb szintre akarják emelni az F1-et Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Carey megerősítette azt is, hogy Ecclestone kivételével az F1 eddigi menedzsmentjének tagjai folytatják az érdemi munkát, így Duncan Llowarch marad a pénzügyi igazgató, Sacha Woodward Hill a jogi képviselő. Ecclestone a továbbiakban "emeritus elnök" lesz.

– mondta Carey. – „Elismerem, és köszönettel tartozom Bernie-nek a több évtizeden át tartó iránymutatásért. „Ez a sport neki köszönhetően lett az, ami, valamint a tehetséges vezetőknek, akiknek ő állt az élén, ezért mindig az F1-es család tagjának fogjuk tekinteni. Bernie szerepe emeritus elnökként méltó a sportért tett fantasztikus erőfeszítéseihez, és hálás vagyok, amiért a meglátásaival és az iránymutatásaival a továbbiakban is segíteni fog minket abban, hogy minden érintett megelégedésére hosszú távon is biztosítsuk az F1 sikerét.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!