Hamilton: Nem az F1 a legjobb autóverseny

Forma-1
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (R) and Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (L) return to their pits during the first free practice session at the Formula One Japanese Grand Prix in Suzuka on October 7, 2016. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
A háromszoros világbajnok szerint a fiataloknak egyre nehezebb bejutni az F1-be. Ő sem felejti el, hogy édesapjának milyen kockázatokat kellett vállalnia, hogy valóra válthassa az álmaikat.

Többször bírálta már az F1 jelenlegi állapotát a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, és a francia Quotidien műsorában most újfent kijelentette: szerinte az igazi versenyzés nem is a legmagasabb osztályban, hanem a fiatalok körében, a gokartpályákon zajlik.

„A legjobb versenyeket a fiatal gyerekek futják, úgy 10 éves koruktól – mondta a Mercedes sztárja. – Az az igazi versenyzés, még a Forma-1-nél, és az összes többi géposztálynál is jobb. Azokban a gyerekekben semmi félelem nincs.”

Hamilton szerint nem az F1-ben zajlik az igazi versenyzés Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Hamilton véleménye egybecseng gyerekkori hőse, Ayrton Senna egyik híressé vált nyilatkozatával. Senna a róla szóló 2010-es életrajzi film végén, egy archív felvételen azt mondta, legnagyobb ellenfele a gokartos Terry Fullerton volt, akit a tökéletes versenyzőként írt le, az akkori futamokat pedig politikától mentes „tiszta versenyzésnek” nevezte.

A Mercedes pilótája szerint manapság különösen nehéz eljutni az F1-ig, mert sok a tehetséges fiatal.

„Drágább is lett elérni a Forma-1-et. A technológia nagyon magas szintre jutott. Már a gokartozás is költséges, az édesapám a mi házunkra is 3-4 alkalommal jelzálogot jegyeztetett be, hogy folytathassam a versenyzést. Minden nagyon drága, ezért nehéz bekerülni a Forma-1-be” – mondta Hamilton, akit 2009 elejéig az édesapja menedzselt.

Hamilton és Rosberg együtt gokartozott, a brit később utalt is arra, hogy csapattársa mögött erősebb anyagi háttér volt Forrás: DPPI media/Dppi

Amint a brit versenyző rendszeresen kiemeli, Anthony Hamilton több mellékállást is vállalt, hogy előteremthesse a pénzt fia pályafutására. Így is csak olcsó felszerelést tudtak vásárolni, de szorgalmasan küzdöttek, és le tudták győzni a tehetősebb, fehér bőrszínű ellenfeleket.

Ez mindig éhessé tett a sikerre, mert gyerekkorom óta gazdagabb családokkal szemben versenyeztem. Engem ez hajtott. Azt mondanám, energiára és tehetségre van szükség, valamint rengeteg önbizalomra. A családom és az irigység nélkül ma nem lennék itt!”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!