Vágólapra másolva!
Gyors, két lábbal jár a földön és elhivatott – a csapat főnöke, Toto Wolff ezzel indokolta, hogy őt igazolták le Rosberg helyére. Bottas tisztában van a rá váró kihívás komolyságával.

A Mercedes már nem lepett meg senkit, amikor hétfőn délután hivatalosan is bejelentette, hogy Valtteri Bottast igazolta le a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg helyére. Már hetek óta tudni lehetett, hogy őt választották, de a csapatfőnök, Toto Wolff azt állította,

a szerződést csak ma délelőtt írták alá az istálló főhadiszállásán, Brackley-ben.

Wolff elismerte, hogy a Mercedest meglepetésként érte Rosberg döntése, végül azonban sikerült megállapodniuk a Williamsszel Bottas elengedéséről. Bár az elmúlt három szezont uraló csapat radarján eredetileg szerepelt a tesztpilóta Pascal Wehrlein is, őt a tapasztalatlanságára hivatkozva egyelőre a Sauberhez delegálták inkább.

És hogy miért esett Bottasra a választásuk? „Valtteri allűrök nélküli srác: mindkét lábbal a földön jár, egyenes, és nagyon elhivatott. Őszintén szólva eléggé finn, úgyhogy jól passzol hozzánk – magyarázta Wolff. – Az utánpótláskategóriákban lenyűgöző eredményeket ért el, és már az F1-ben is szerzett kilenc dobogós helyet. Most eljött az idő, hogy szintet lépjen, és végre elkezdjen harcolni a futamgyőzelmekért és a bajnoki címekért."

Bottast választotta a Mercedes Forrás: Daimler AG/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ami az új szezonra való felkészülést illeti, máris lemaradásban vagyunk, és sok munkánk lesz azzal, hogy segítsünk neki beilleszkedni a csapatba. Egy biztos: ahogy Valtterit ismerem, ő bele fog adni apait-anyait."

Wolff – aki egyébként eddig a 27 éves Bottas menedzsere is volt, de ettől a szerepétől most az összeférhetetlenség miatt megválik – hozzátette, hogy hetekbe telik majd, amíg a finn versenyző megtalálja a helyét a Mercedesnél, cserébe viszont

Bottas azt mondta, még nehezére esik felfogni, mi történt vele. „Egyértelműen egy újabb álmom vált valóra, amikor ismét egy ennyire gazdag történelemmel rendelkező csapathoz kerültem. Az utóbbi években különösen lenyűgöző eredményeket értek el – mutatott rá. – Büszke vagyok, hogy ennek mostantól én is részese lehetek, és hálás vagyok a Mercedesnek, amiért a képességeimben bízva megadják ezt a lehetőséget."

„Eddig nagyon meleg fogadtatásban részesültem. Természetesen még rengeteg emberrel kell megismerkednem, de egyelőre minden jónak tűnik."

Bottasra mély benyomást tett a Mercedes infrastruktúrája, és megjegyezte, hogy a motorjukat már jól ismeri, hiszen az előző három szezont azzal teljesítette a Williams színeiben is. Ám azt elismeri, hogy az autóról és a csapat működéséről még sokat kell majd tanulnia. A közvetlen ellenfele az F1 egyik leggyorsabb versenyzője, Lewis Hamilton lesz.

„Kihívásokkal teli szezon vár rám, egy új alakulathoz csatlakozni mindig több munkával jár" – ismerte el.

Keményen edzek, hogy fizikailag minél jobb formába hozzam magam, mert az új autókat sokkal megterhelőbb lesz vezetni. Mindig magasra teszem a lécet, ezért a célom az lesz, hogy már a legelső versenytől kezdve jól teljesítsek."

A Mercedes közölte azt is, hogy Rosberg a cég „nagykövete" lesz, ebben a minőségében már kedden részt vesz a csapat egyik szponzora, az IWC rendezvényén, mégpedig Hamiltonnal együtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!