Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne 2018 végén leköszön a posztjáról. Úgy érzi, az idei F1-es program jó úton halad.

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne betartja korábbi ígéretét, azaz 2018 végén visszavonul a cég éléről. Ezt a detroiti autószalonon erősítette meg, és összhangban van azzal, amit 2014-ben egyszer már elmondott: miután a Fiat és a Chrysler fúziója idején felvázolt ötéves terve véget ér, befejezettnek tekinti a küldetését.

„Mindenképpen valami mást fogok csinálni" – nyilatkozta a 64 éves menedzser a Bloombergnek.

Marchionnének ugyanakkor a Forma-1-ben még maradtak befejezetlen ügyei, hiszen a Ferrari F1-es csapatát nem sikerült visszajuttatnia a csúcsra. Ebbe a feladatba beletört az elődje, Luca di Montezemolo bicskája is, de ő az idei szezonnal kapcsolatban optimista.

Marchionne 2018 végén visszavonul Forrás: AFP/Andreas Solaro

„A srácok fáradhatatlanul dolgoznak – mondta a Corriere dello Sportnak. – Karácsonykor össz-vissz kétnapnyi pihenőt kaptak. Úgy tűnik, az autóval minden jól megy, és a próbapadon az új motor is szépen teljesít. Ez azonban nem a lelkendezés ideje, majd meglátjuk, mire leszünk képesek a pályán. Az embereink mindenesetre rendkívüli munkát végeznek a motor, az aerodinamika, és úgy egyáltalán, az új szabályok terén."

Marchionne elismerte, hogy az elmúlt három évet uraló Mercedes esélyei továbbra is kedvezőek, de szerinte ezen felesleges rágódni.

„Nem az ő hibájuk, hogy ilyen nagyszerű munkát végeztek. Ez nekünk nem örömteli, de kétségkívül borzasztóan erősek – ismerte el. – Rajtunk múlik, hogy legyőzzük őket, ezért erre is kell koncentrálnunk."

A Ferrari elnöke tavaly nyíltan győzelmeket és a világbajnoki címért folytatott küzdelmet várt a csapattól, amit sokan hibának tartanak, mert így plusz terhet rakott rájuk. Ezt azóta ő is elismerte, viszont úgy véli, túl későn vette kézbe a gyeplőt.

„Tudják, hol követtem el a hibát?" – vetette fel.

Ha korábban, mondjuk 2015-ben közbeléptem volna, valószínűleg már a tavalyi szezon is másképp alakul. Ki tudja?"

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!