Vágólapra másolva!
Szerinte a csapat vergődésének semmi köze Sebastian Vettelhez, nem az ő hibája, hogy képtelenek a győzelemre. Mick Schumachert szívesen látná az F1-ben.

A tavalyi szezon vége felé egyre többen kritizálták Sebastian Vettelt, mert úgy látták, nemcsak csapata, a Ferrari nem áll a helyzet magaslatán, hanem ő sem teljesít olyan jól, mint korábban. Bernie Ecclestone azonban nem ért egyet ezzel, és teljes egészében a Scuderia rovására írja a vergődésüket.

A tavalyi 1994 óta mindössze a második szezon volt, amikor egyetlen nagydíjgyőzelmet sem tudtak aratni,

igaz, legalább szereztek tizenegy dobogós helyet, míg 2014-ben még abból is össz-vissz kettőt kapartak össze.

Ecclestone megvédte Vettelt Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

„Nem az ő hibája, hogy nem nyernek – mondta a Sport Bildnek Vettelről Ecclestone. – A csapat és az autó a ludas. A Ferrari visszaesett oda, ahol (Michael) Schumacher és (Jean) Todt előtt tartott. Túl sok olasz dolgozik náluk.

A Ferrarinak vérfrissítésre van szüksége. Sebastian mindent megtesz a sikerért, amit lehet, ebben biztos vagyok."

A technikai igazgató, James Allison után a Ferrari átszervezte a műszaki részlegét, amelynek élére egy olasz szakembert, az előzőleg a motorrészleget irányító Mattia Binottót nevezték ki, és a csapat főnöke, Maurizio Arrivabene is olasz. A Mercedes technikai igazgatóját, Paddy Lowe-ot állítólag lett volna esélyük megszerezni, de úgy vélték, nincs rá szükségük. A fantasztikusan sikeres Schumacher-korszakban a csapat legfontosabb kulcsfigurái – az említett Schumacheren és Todton kívül Ross Brawn és Rory Byrne is – külföldiek voltak.

Azt múlt decemberben a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is elismerte, hogy ha nem tudják kihasználni az idén bevezetett új szabályrendszert, és nem lépnek látványosan előre, elveszíthetik Vettelt.

Ecclestone ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a négyszeres világbajnok át akarna igazolni például a Mercedeshez.

„Sebastian küldetését Ferrarinak hívják, mert tudom, hogy velük szeretne sikeres lenni – vélte, de elismerte, hogy szerinte a Mercedest az új szabályok ellenére sem a Ferrari, sem a Red Bull nem győzi le. – Nem hiszem. Továbbra is az ő motorjuk a legjobb, ami óriási előnyt biztosít nekik. Az esélyeket csak új motorszabályokkal lehetne kiegyenlíteni, ezért ebben az ügyben minél hamarabb intézkednünk kell."

Ecclestone szívesen látná Mick Schumachert az F1-ben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Wolf

A Sport Bildnek Ecclestone – aki felrótta Vettelnek és a tavalyi világbajnok Nico Rosbergnek, hogy nem mozgósítják eléggé a német közönséget – kijelentette azt is, hogy szívesen látná Michael Schumacher fiát, Micket az F1-ben. „Ha csak közel olyan jó, mint az édesapja volt, akkor miért ne?" – vetette fel.

A 17 éves Mick, aki tavaly lecsúszott az olasz és a német F4 bajnoki címéről is, az idén abban az F3 Euróban folytatja a pályafutását, ahonnan Max Verstappen is megérkezett az F1-be.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!