Társoldalunk:

A szingapúri lakosság megvédené az F1-es futamukat

2017.01.06. 18:01

Lehet, hogy az idén utoljára rendeznek éjszakai versenyt az ázsiai metropoliszban, de egy közvéleménykutatás szerint a térségben élők megvédenék a költséges rendezvényt.

Az idei verseny után lejár az F1-es Szingapúri Nagydíj szerződése, és a szomszédos malajziai futamhoz hasonlóan jó esély van arra, hogy az F1 történetének első éjszakai versenye kikerüljön a naptárból. A Marina Bay nevet viselő pálya 2008 óta fogadja a mezőnyt, de a Reuters szerint a helyi politikusok a továbbiakban nem akarják kifizetni az évi legalább 104,69 millió dolláros jogdíj 60 százalékát.

A helyiek viszont közvéleménykutatást tartottak 1002 fős mintán, ez alapján úgy vélik 57% támogatja a verseny megrendezését, és 70%-uk úgy véli, az eddigi futamok jót tettek a városnak. A YouGov nevű szervezet egy 9332 fős mintán a térség 8 országában is érdeklődött az F1 megítélésével kapcsolatban.

A közönség nem bánja, hogy sokba kerül a versenyForrás: 2016 Getty Images/Lars Baron

A Reuters szerint a megkérdezettek 60 százaléka további versenyeket szeretne a régióban, 33 százalék Hongkongot, 27 százalék Bangkokot, 20 százalék pedig Sydneyt jelölte meg lehetséges helyszínként. A válaszadók 71 százaléka szívesen ellátogatna több versenyre is, de a drága jegyek, és a külföldi utazások szükségszerűsége ott is visszatartó erő.

Bár az F1 helyzete Szingapúr és Malajzia hezitálása miatt megingott Ázsiában, a nagyobb gond továbbra is Európában van, mivel az idén ismét elmarad a Német Nagydíj, és a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC) is azt fontolgatja, hogy felmondják a Brit Nagydíj megrendezésére vonatkozó, 2026-ig érvényes szerződésüket.

140 ezer néző volt Silverstone-ban, de így sem keresnek elegetForrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

A brit ITV.com szemlézett egy levelet, amelyben John Grant, a BRDC elnöke felveti a szerződés felmondásának lehetőségét. Várhatóan még az idén júliusban esedékes versenyig megszületik a döntés a futam jövőjével kapcsolatban. Levelében Grant megemlíti, hogy a Liberty Media érkezése lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben a pályák is több bevételből részesüljenek.

Joel Hills, az ITV tudósítója később a Twitteren azt írta, Bernie Ecclestone nem tud arról, hogy Silverstone-nak gondjai lennének, és úgy véli, „ha fel akarják bontani a szerződést, akkor mi nem tehetünk semmit.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!