Vágólapra másolva!
A Scuderia főtervezője kérdezősködni kezdett egy korábban már betiltotthoz hasonló futóműmegoldással kapcsolatban, és az FIA gyorsan állást is foglalt az ügyben. A kérdés ettől még nem dőlt el.

Az eleinte kimagaslóan teljesítő erőforrás mellett a Mercedes egyik csodafegyverének a FRIC rövidítésű interlink futóműmegoldást tartották a 2014-es szezonban. Bár az első és hátsó felfüggesztések összekapcsolását, amely a rendszer lelke volt, még abban az évben betiltották, a hatását azóta más módszerekkel próbálják elérni, és elképzelhető, hogy ez a következő szezon során újabb bonyodalmak forrása lesz.

A Mercedes tavaly egy önmagában teljesen legálisnak tűnő, a kétoldali kerekeket összekapcsoló hidraulikus futóműelemmel stabilizálta az autóját, többek között elérve azt is, hogy a féktávokon ne bólintson annyira előre, mint egy hagyományos felépítésű felfüggesztéssel tenné. Ez javítja a tapadást, és nem utolsósorban kisebb hasmagasságot tesz lehetővé, ami aerodinamikailag előnyös. A Red Bull és a Ferrari is használt hasonló megoldást, csak nem hidraulikus, hanem rugós szerkezettel.

A Mercedes és a Ferrari az apró betűs részeket is fürkészi Forrás: NurPhoto/Jordi Galbany/NurPhoto/Jordi Galbany

A projekt fölött azonban viharfelhők gyülekeznek, mert a Ferrari főtervezője, Simone Resta még karácsony előtt levélben állásfoglalást kért az FIA-tól azzal kapcsolatban, hogy ha a Mercedeshez hasonló futóművet terveznének, az szabályosnak minősülne-e. Ez a csapatok részéről

megszokott gyakorlat a saját ötleteik visszaigazolása vagy pontosítása, illetve adott esetben az ellenfelek fejlesztéseinek akadályozása vagy lemásolása érdekében,

hogy ne fordítsanak feleslegesen időt és erőforrásokat egy olyan fejlesztésre, amelyet később betilthatnak.

„Egy olyan futóműcsalád kifejlesztésén gondolkodunk, amely megítélésünk szerint teljesítményjavulást eredményezne azáltal, hogy összetettebb választ ad a kerekeket ért terhelésre, mint ami rugók, lengéscsillapítók és inerterek egyszerű kombinációjával elérhető” – írta Resta az FIA versenyigazgatójának, Charlie Whitingnak.

„Ezeket valamilyen kombinációban mindig az autó rugózott része és a két lengéscsillapító közé építenénk be egy tengely mentén, és a FRIC rendszerhez hasonló hatást érnénk el anélkül, hogy az autó elejét és hátulját összekapcsolnánk” – tette hozzá a Ferrari mérnöke.

Resta attól tart, hogy egy ilyen rendszer a technikai szabályzat 3.15-ös pontjába ütközik, amely megtiltja a mozgó aerodinamikai eszközök használatát.

Ebbe a speciális felfüggesztések is beletartoznak, ha azok a hasmagasság szabályzására alkalmasak, mert ezáltal javíthatók az autó aerodinamikai jellemzői.

Már a Renault ellensúlyos lengéscsillapítóját is ezen az alapon tiltották be 2006-ban. Resta konkrétan arra volt kíváncsi, hogy legális-e, ha 1) a terhelés irányával ellentétes elmozdulás történik függetlenül az ehhez szükséges energia forrásától, valamint 2) ha a futómű mozgása közben felszabaduló energiát eltárolják, és később hasznosítják a felfüggesztés viselkedésének befolyásolásához.

Az eddigi utolsó jelentős technikai szabályváltozás idején, 2009-ben a Brawn GP-világbajnoki címet köszönhetett a megóvott, de végül legálisnak nyilvánított dupla diffúzornak Forrás: AFP/Marwan Naamani

Whiting a mezőny minden tagjának elküldött állásfoglalásában lehűtötte a kedélyeket, és azt írta Restának, hogy „álláspontunk szerint bármilyen futóműrendszer, amely képes befolyásolni az autó felfüggesztésének rendszerét olyan módon, mint ön az 1-es és 2-es pontban kifejtette,

Ez azért lehet így, mert vitatható, hogy a megoldás elsődleges célja mechanikai vagy aerodinamikai jellegű: leginkább a leszorítóerő növelésére szolgálhat, mivel a kisebb és stabilabb hasmagasságon túl azt is lehetővé teszi, hogy az autók meredekebben dőljenek előre, amit hagyományosan a Red Bull használt ki.

A Motorsport.com úgy értesült, hogy Whiting válasza miatt több csapat is megkereste az FIA-t a saját terveivel kapcsolatban, vagyis

a tesztelés megkezdése előtt kevesebb mint két hónappal még mindig kérdéses, hogy az ilyen futóművek szabályosnak minősülnek-e.

A versenyigazgató állásfoglalása önmagában nem kötelező érvényű, de kérdés, hogy az istállók elfogadják-e, ezzel esetleg technikai hátrányba kerülve, vagy inkább kockáztatnak, és bevetik a vitatott rendszereiket, amivel óvásoknak, sőt akár kizárásnak is kitehetik magukat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!