Bottas már a Mercedes gyárába is ellátogatott

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams
Williams Martini Racing's Finnish driver Valtteri Bottas gets ready in the garage for the first practise session of the Formula One German Grand Prix at the Hockenheim circuit on July 29, 2016. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Williams finn versenyzője veszi át a visszavonuló Nico Rosberg helyét. Bottas közben úgy nyilatkozott, a szimulátorban sokkal gyorsabbnak érződnek a 2017-es autók.

Már eddig is szinte biztosnak tűnt, hogy Valtteri Bottas kapja meg a visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg ülését a 2017-es idényre, egy újonnan kiszivárgott információ pedig még nyilvánvalóbbá teszi ezt: a Motorsport.com értesülései szerint a finn pilóta karácsony előtt ellátogatott Brackley-be, a Mercedes főhadiszállására.

A hírt természetesen sem a csapat, sem a pilóta nem erősítette meg, a Mercedes tartja magát ahhoz, hogy január 3. előtt semmilyen hivatalos bejelentést nem tesznek az új pilótával kapcsolatban. Sokatmondó azonban, hogy Bottas állítólag

már a 2017-es autó pilótafülkéjét is kipróbálta, hogy elkezdhessenek dolgozni az ülésén,

és néhány mérnökkel is beszélgetett. Arról egyelőre nincs hír, hogy Bottas már a szerződését is aláírta-e, de ez is elképzelhető.

Mióta kiderült, hogy a visszavonulását korábban bejelentő Felipe Massa mégis hajlandó lenne visszatérni a Williamshez, már a grove-i istálló sem áll a finn átigazolásának útjába. A Williams ugyanis eleinte azért nem akarta elengedni Bottast, mert féltek, hogy tapasztalt pilóta nélkül maradnak az új idényre, de Massa visszatérésével ez a probléma is megoldódott. A Mercedes valószínűleg addig vár majd a bejelentéssel, amíg a Williams is véglegesíti Massa új szerződését, illetve a Sauberhez tartó Pascal Wehrlein sorsa is rendeződik.

A Mercedes január első heteiben jelentheti be Bottas szerződtetését Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A kanyarokban sokat gyorsulhatnak

Bottas közben még a Williams szimulátorában készül a 2017-es szezonra, és az eddigi tapasztalatai alapján úgy véli, a pilóták leginkább a kanyarokban fogják érezni az új szabályok hatásait.

- nyilatkozta. - Mindig örülünk, ha a kanyarokban megnő a tempó, a tapadással és a leszorítóerővel együtt."

A szélesebb autók és gumik miatt a légellenállás nőni fog 2017-ben, ami az egyenesekben lassabb tempóhoz vezet majd, de Bottas szerint "ez nem igazán számít", sokkal lényegesebb, hogy a kanyarokban gyorsabbak lesznek az autók.

A finn úgy véli, az új szabályok ellenére a pilótáknak nem kell sokat változtatniuk a vezetési stílusukon, de néhány új kihívással azért így is szembesülnek. "Szerintem az lesz a legnehezebb feladat, hogy a hosszabb etapokon is jó állapotban tartsuk az abroncsainkat - mondta. - Afelől semmi kétség, hogy fizikálisan nehezebb lesz vezetni a nagyobb erőhatások miatt, de azt nem tudom, hogy az autó irányítása mennyire lesz nehéz. Szerintem ezen a téren nem lesz túl nagy a különbség."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!