Vágólapra másolva!
Finoman emlékeztette eddigi főnökét, hogy anno ő is teljesen váratlanul, méghozzá egy nagydíjhétvégén jelentette be először a visszavonulását. Tudta, hogy a döntésével kellemetlen helyzetbe hozza a Mercedest.

Nico Rosberg a visszavonulás bejelentésével sokkolta a nyilvánosságot, továbbá elfoglaltságot adott egykori főnökeinek a következő hetekre, hogy megtalálják az utódját. Niki Lauda korábban sem tagadta, hogy rosszul esett neki a döntés, amivel kellemetlen helyzetbe került a Mercedes, és keserűséget okozott neki az is, hogy az idén új szerződést aláíró Rosberg nem adta előjelét a döntésének.

- nyilatkozta Lauda a Die Weltnek. - Ami a legjobban zavar, hogy Nico világgá kürtölte, folytatta volna a versenyzést, ha nem nyeri meg a világbajnokságot. Ezt legalább sugallhatta volna, amikor aláírta az új szerződését. Ebben az esetben készíthettünk volna egy B-tervet, vagy legalább felkészültebbek lettünk volna. Ez van..."

Rosberg azt mondja, nem tér vissza Forrás: Daimler

Az első vb-címét megszerző Rosberg 31 évesen, egy hete hozta nyilvánosságra a döntését a visszavonulásról. Bár többen megvádolták azzal, hogy cserbenhagyta a csapatát, ő nem érzi így, és Laudára is visszatüzelt finoman.

A Mercedes csapatának elnöke ugyanis 1979-ben, a Bernie Ecclestone által vezetett Brabham pilótájaként a Kanadai Nagydíj pénteki edzésnapján döntött úgy, hogy csapot-papot otthagyva hátat fordít az F1-nek – igaz, néhány év múlva visszatért a mezőnybe, hogy finanszírozni tudja a légitársaságát.

Úgy gondolom, olyankor a csalódottság beszélt belőle, amit meg is tudok érteni - írta Rosberg a Facebookon. - A döntésemben az volt a legnehezebb, hogy tudtam, gondot okozok vele azoknak, akik a versenyzésben a családom voltak. Tudtam, hogy így lesz. Miután elhatározásra jutottam, pont ezért hívtam fel már egy óra múlva Toto Wolffot, hogy minél több időt adjak neki a pótlásomra."

"De lehet azt mondani, hogy megszöktem a csapattól? Nem igazán. Nem versenyezhetek kizárólag miattuk. Ráadásul Niki 1979-ben egy versenyhétvége közben lépett le, fiatalabban, mint én."

Nem tér vissza

Rosberg az Autosprint idei díjátadó gáláján arról beszélt, hogy sosem álmodozott közel fél tucat világbajnoki győzelemről, neki ez az egy is tökéletesen megfelel. Ahogy korábban is említette, a csúcson hagyja abba.

"Most, hogy teljesítettem a legfőbb célomat, eljött a befejezés ideje.

- jelentette ki. - Elégedett vagyok a karrieremmel, mindent elértem, amire fiatal korom óta vágytam. Sok futamot megnyertem, jól érzem magam, úgyhogy ez a megfelelő idő a búcsúhoz. Azért jöttem, hogy megmásszam a Mount Everestet, és felértem a csúcsára."

Hozzátette, majd csak néhány hónap múlva vág bele új kalandokba, addig a családja körében szeretné tölteni az idejét. Bár például Gerhard Berger nem érzi lehetetlennek, hogy Rosberg valamikor visszatérjen az autóversenyzés világába, ő habozás nélkül azt felelte erre a kérdésre: "Nem, vége a dalnak."

Pedig nem lenne kirívó, ha így történne, hiszen a korábbi világbajnokok közül az említett Lauda mellett Michael Schumacher, Nigel Mansell, Alan Jones F1-es pályafutása is két szakaszra darabolódott. Rosberg egyébiránt hozzátette: most, hogy visszavonult, "újra barátok lehetünk Lewis (Hamiltonnal)."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!