Vágólapra másolva!
Wolff kijelentette, nem félnek kockáztatni Rosberg utódjának kiválasztásakor. Ideális esetben egy középcsapathoz küldené Wehrleint, de a világbajnok távozása miatt újra kell gondolniuk az eddigi terveiket.

Továbbra is zajlanak a találgatások Nico Rosberg megüresedett helyével kapcsolatban, a Mercedes a legalkalmasabb pilótát próbálja leszerződtetni a friss világbajnok pótlására. Bár az utóbbi napokban Fernando Alonso neve is lehetséges jelöltként merült fel,

a legtöbben Pascal Wehrleint tartják az elsőszámú esélyesnek.

A 22 éves német a Mercedes utánpótlás-versenyzőjeként került be a Forma-1-be, miután 2015-ben a gyártó színeiben lett DTM-bajnok. Idén a Manornál versenyzett az F1-ben, de a 2017-es szezonra még nincs szerződése, ezért a Mercedes könnyen leigazolhatná. Wehrlein már ki is jelentette, készen áll arra, hogy mindössze egy évnyi F1-es tapasztalattal a háta mögött harcba szálljon Lewis Hamiltonnal a Mercedesnél.

Vajon mi számít bátor döntésnek? Forrás: DPPI media/Florent Gooden

A csapat komoly kockázatot vállalna a fiatal pilóta szerződtetésével, hiszen nincs rá garancia, hogy Wehrlein képes lenne felvenni az élmezőny ritmusát. A jövő évi szabályváltozások miatt pedig az erősorrend is borulhat, az istálló nem tudhatja, hogy Hamiltonnal és egy viszonylag tapasztalatlan fiatallal is képesek lennének-e fenntartani az uralmukat. A csapatot irányító Toto Wolff azonban nem zárkózik el Wehrlein leigazolásától.

- nyilatkozta a Sky Sportsnak. - A leggyorsabb versenyzőre van szükségünk, aki a legkevesebb hibát követi el, ugyanakkor azt is megérti, hogy egy csapatsportról van szó."

Wolff szerint Wehrlein a Forma-1 egyik sztárja lehet a jövőben, hasonlóan az idei manoros csapattársához, Esteban Oconhoz, aki szintén a Mercedes támogatását élvezi. Sokan meglepődtek, amikor a Force India kettejük közül Ocont szerződtette a következő idényre - egy csapathoz közel álló forrás szerint azért, mert Wehrlein nem nyűgözte le a hozzáállásával az istálló vezetőségét, amikor az autójukat tesztelte.

A német most jól is járhat azzal, hogy a Force Indiának nem kellett, bár Wolff ideális esetben egy középcsapatnál szeretett volna helyet találni neki.

Rosberg döntése után azonban újra kell gondolniuk az eddigi terveiket.

"A karácsonyi kívánságom az lenne, hogy egy-két évet még a középmezőnyben töltsön el - mondta Wehrleinről. - Most viszont egy kompromisszumos megoldásra kell törekednem a karácsonyi listám összeállításakor."

Bottas is esélyes

Wehrlein mellett akár Valtteri Bottas is reménykedhet benne, hogy jövőre már a Mercedes egyik autóját vezetheti. A Wolff által menedzselt finnek ugyan szerződése van a Williamsszel 2017-re, de elképzelhető, hogy az istálló közös megegyezéssel elengedi őt, cserébe pedig olcsóbban kaphatják a motorjaikat a Mercedestől, és akár Wehrleint is beültethetik Bottas helyére.

Más kérdés, hogy Wolff korábban elmondta, elsősorban nem más csapatoktól szeretnének pilótát szerződtetni,

Bottas távozásával ráadásul a Williamsnek nem maradna tapasztalt pilótája.

"Egy nagyon szerethető és intelligens srác, rendkívül gyors is - mondta Wolff Bottasról. - De most a Williams versenyzője, ő a csapat elsőszámú pilótája, és mivel Lance Stroll lesz a mellette, Claire (Williams) és az egész istálló nagymértékben rá szeretne támaszkodni."

Gyors és megbízható pilótát akarnak

Wolff hozzátette, tiszteletben tartják a pilóták más istállóknál érvényes szerződéseit, hiszen ők sem szeretnék, ha a Mercedes versenyzői váratlanul csapatot váltanának. Egy "baráti megállapodás" keretein belül viszont el tudja képzelni, hogy az egyik riválisuktól szereznek valakit. Azt továbbra is fontosnak tartja, hogy Rosberghez hasonlóan az új versenyző is képes legyen felvenni a versenyt Hamiltonnal, hiszen ez a csapat teljesítményére is jó hatással van.

Ha Lewisnak rossz napja volt, Nico remek formában versenyzett, és ez fordítva is igaz volt" - magyarázta Wolff, aki a stabil pontszerzést is legalább olyan fontosnak tartja, mint a gyorsaságot.
„Nagyon ritkán fordult elő, hogy Lewis és Nico hibázott vagy ütközött, a versenyek 90%-ában nyerni tudtunk. Persze a nyers tempót is figyelembe kell vennünk, hogy szembe tudjon szállni Lewisszal, és ezzel az egész csapat teljesítményét javítsa. Egy villámgyors pilótára van szükségünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!