A Mercedes mégis fontolóra veszi Alonso szerződtetését

Fernando Alonso, McLaren, Forma-1
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso looks on prior to the Formula One Malaysian Grand Prix in Sepang on October 2, 2016. / AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA
Vágólapra másolva!
Toto Wolff nem zárta ki, hogy őt igazolják le Rosberg helyére, de Paddy Lowe inkább az elérhetőbb versenyzőkkel tárgyalna. Nem másodhegedűst keresnek Hamilton mellé.

Továbbra sem lehet tudni, ki lesz a váratlanul visszavonuló Nico Rosberg utódja a Mercedesnél, a csapat az első sokk után egyelőre a lehetőségeit próbálja felmérni. Jelentkezőkből persze nincs hiány, állítólag a mezőny nagy része felvette a kapcsolatot Toto Wolffal, hogy Rosberg megüresedett helyéről tárgyaljanak.

A hírek szerint Fernando Alonso is felhívta a Mercedest, noha a szerződése 2017 végéig jelenlegi csapatához, a McLarenhez köti. Wolff korábban azt mondta, nem az az elsődleges céljuk, hogy más istállóktól szerződtessenek sztárpilótákat, de a Sky-nak adott legutóbbi interjújában elismerte, egyelőre a spanyol pilóta megszerzését sem zárják ki.

- jelentette ki Wolff. - Nagyon tisztelem őt, és minden megvan benne: tehetséges, gyors, tapasztalt. Ugyanakkor szerződése van a McLaren-Hondával, és a többi opciót is mérlegelnünk kell."

A McLaren biztos benne, hogy Alonso náluk fog versenyezni jövőre Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A kétszeres világbajnok szerződtetése mellett szólhat az is, hogy a Mercedes nem másodhegedűst keres Hamilton mellé, hanem egyenlő esélyeket biztosítanának mindkét pilótának a győzelemre.

- szögezte le. - Arra fogunk törekedni, hogy egyenlő eséllyel indulhassanak - ezzel a szurkolóknak is tartozunk, és magunknak is. Nem tehetjük meg, hogy a kezdetektől fogva felállítsunk közöttük egy sorrendet."

Más érvek viszont Alonso ellen szólnak. A spanyol 2007-ben, a McLarennél már volt Hamilton csapattársa, és akkor annyira elmérgesedett a kettejük közötti rivalizálás, hogy Alonso az idény végén el is hagyta az istállót. Az idény közben ráadásul a McLaren és Ferrari között zajló kémkedési botrányba is belekeveredett, szerepe volt abban, hogy az akkor még a Mercedes motorjait használó McLarent 100 millió dolláros büntetéssel sújtották, ami mindkét vállalat hírnevének ártott.

Kérdés továbbá, hogy a jelenlegi szerződése mennyire erősen köti Alonsót a McLarenhez,

a wokingi istálló mindenesetre biztos benne, hogy a spanyol jövőre is az ő autójukat vezeti majd.

Wehrlein még nem örülhet

Wolff nyilatkozata ellenére továbbra is a Mercedes pártfogoltja, Pascal Wehrlein és az osztrák által menedzselt Valtteri Bottas szerződtetése tűnik a legvalószínűbbnek. Kettejük közül Wehrleint lenne könnyebb leigazolni, hiszen a fiatal német még egyik csapathoz sem kötelezte el magát a 2017-es idényre, Bottasnak viszont szerződése van a Williamsszel. A Mercedes technikai vezetője, Paddy Lowe viszont elmondta, "még egyáltalán nem dőlt el", hogy Wehrleint szerződtetik.

"Ki kell derítenünk, kik az elérhető pilóták, és elemeznünk kell a helyzetet - nyilatkozta a brit. - Több szempontot is figyelembe kell vennünk, például a korábbi formájukat, hogy milyen teljesítményt várhatunk tőlük, és mennyire lennének kiegyensúlyozottak az eredményeik.

Olyan versenyzőt szeretnénk, aki képes ugyanúgy folyamatosan pontokat szerezni, ahogy Nico."

Lowe hozzátette, ő a szárpilóták helyett inkább azokra a versenyzőkre koncentrálna, akik "valóban elérhetőek".

"Először egy listát kell majd összeállítanunk, utána mindegyik opciót megvizsgáljuk - mondta a mérnök. Szerinte fontos, hogy olyan pilóta kerüljön a csapathoz, aki meg tudja szorongatni Hamiltont. - Kicsit tartunk tőle, hogy nem találunk olyan versenyzőt, aki pótolni tudja Nicót. Ha megint erős lesz az autónk, akkor előfordulhatna, hogy az egyik pilótánk utcahosszal nyerné a bajnokságot. Ez nekünk persze jó lenne, a show szempontjából viszont kevésbé."

Ettől függetlenül Lowe nem zárta ki, hogy egy fiatalabb, kevés rutinnal rendelkező pilótát szerződtetnek.

"A tapasztalataim alapján a jó versenyzők képesek szintet lépni, és szinte azonnal jobban teljesítenek, ha megfelelő környezetbe kerülnek - vélekedett. - A kockázat persze fennállna, ezért ezt alaposan át kell gondolnunk a dolgot."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!