Vágólapra másolva!
Szerinte az idén ő volt a jobb. Alonso is örül, hogy az idén a német lett a világbajnok, amit mások, köztük Damon Hill is megérdemeltnek tartanak.

Az Abu-Dzabiban szerzett dobogós eredményével Nico Rosberg lett a Forma-1 történetének 33. világbajnoka, s Damon Hill után a második olyan, akinek az édesapja is felért a csúcsra. Az 1996-os vb-győztes elismeréssel beszélt sorstársa teljesítményéről.

"Szívósan dolgozott, felvette a kesztyűt. Szívósan harcolt Lewis Hamilton ellen egész évben, ami rettentően kemény volt, de ő kerekedett felül" – értékelt Hill.

A jövő évi mezőnyben ismét lesz két olyan csapat (a Ferrari és a Mercedes), amelynek mindkét versenyzője volt már világbajnok. Az ötödik korábbi összetettbeli győztes, Fernando Alonso azt mondta, "nagyon örül" Rosberg sikerének, amit szerinte sem érdemtelenül ért el.

Végig bízott a lehetőségeiben, és előnyt kovácsolt belőlük. Lewis és ő is remek munkát végeztek idén, de most Nicón volt a sor, hogy nyerjen, elvégre Lewisnak már van három vb-címe!" - nyilatkozta.

Rosberg 5 pontos előnnyel nyerte meg vb-t Abu-Dzabiban Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

A Red Bull pilótája, Daniel Ricciardo, aki másodszor lett bronzérmes a tabellán, szintén méltatta Rosberget. "Le a kalappal Nico előtt - mondta. - Pompás érzés lehet világbajnoknak lenni. Mindketten keményen harcoltak a szezon végéig, és jó volt látni, hogy csak a legvégén dőlt el a küzdelem."

Ricciardo főnöke, Christian Horner szintén megérdemeltnek tartja Rosberg sikerét. A jelenleg szakkommentátorként dolgozó korábbi F1-es pilóta, Martin Brundle pedig a Mercedes technikai igazgatójához hasonlóan a német versenyző hidegvérét emelte ki.

- mondta. - Nem zavarodott meg, hideg fejjel ment tovább a célig, noha (Sebastian) Vettel és (Max) Verstappen is közelített hozzá hátulról."

Egy másik korábbi versenyzőt, Anthony Davidsont elsősorban Rosberg Verstappenen bemutatott előzése nyűgözte le, mert szerinte nincs a holland tinédzsernél nehezebb alany a mezőnyben. Davidson rámutatott: a szezon során a Mercedes mindkét versenyzőjének "akadtak rázós pillanatai. Az számít, hogy ki teljesít legegyenletesebben. Igen, Rosberg autója megbízhatóbb volt, de azzal a versennyel, amit (Abu-Dzabiban) futott, bizonyította, hogy tényleg megérdemelte a világbajnoki címet."

Kimi Räikkönen sem érti, hogy egyesek miért vonják kétségbe ezt.

– mondta a finn. – Egyforma autóban ültek, és ő győzött, a küzdelem igazságos volt. Az idén ő teljesített jobban, ennyire egyszerű."

Bár a csapattársa eggyel több futamgyőzelmet aratott Rosbergnél, ez korántsem példátlan eset:

2008-ban például maga Hamilton is úgy lett világbajnok, hogy az ellenfele, Felipe Massa több versenyt nyert meg.

Sebastian Vettel emlékeztetett rá, hogy ezt a meccset pontokra játsszák.

„Mázlival nem lehet vb-t nyerni – szögezte le. – Az ember néha szerencsés, máskor balszerencsés az autójával, de ilyen az élet. Ez most Nico nagy napja volt, a tisztelet és a nagyvonalúság megköveteli, hogy ezt el is ismerjük."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!