Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas kiesését valószínűleg a hepehupás pálya okozta a szezonzárón, emiatt törhetett el az egyik hátsó lengéscsillapító az autójában. A Williamsnél nem először merült fel ilyen probléma az utóbbi egy évben.

Valtteri Bottasnak a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj volt a második olyan versenye idén, amelyen nem ért célba. A kiesését a hátsó felfüggesztés meghibásodása okozta, és a Williams gyanúja szerint egy olyan probléma merült fel újra, amelyet elvileg már kiküszöböltek a tavalyi USA Nagydíj után az egyik alkatrész áttervezésével.

Az autóban néhány kör után az egyik hátsó lengéscsillapító törhetett el.

"Úgy éreztem, pár körrel az után jelentkezett a probléma, hogy megelőztem Felipét. A 9-es kanyar féktávján erősen ficánkolni kezdett az autó hátulja, és még tovább romlott a helyzet" - mondta Bottas, aki már nem térhetett vissza a pályára, hiába próbálták meg kijavítani a hibát a szerelők.

Bottas eltört furtóművel fejezte be a versenyt Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A telemetria adatai azt mutatják, a meghibásodást nem az okozta, hogy esetleg túl vadul hajtott át az egyik kerékvetőn. A csapat technikai igazgatója, Pat Symonds inkább arra gyanakszik, hogy a Yas Marina áll a hiba hátterében.

Abu-Dzabiban hepehupás a pálya, de ezt elvileg simán ki kellett volna bírnia az autónak - nyilatkozta az Autosportnak. - Valószínűleg hasonló történt, mint 2015-ben Amerikában, de addig nem tudhatjuk biztosan, amíg szét nem szedtünk mindent."

Nem Bottas volt az egyetlen, akinek a versenyét a futómű tette tönkre: Jenson Button szintén kiesett, miután eltört a jobb első felfüggesztése, egyelőre szintén ismeretlen okból.

Felipe Massa egy 9. hellyel búcsúzott a Forma-1-től, miután sikerült Fernando Alonso előtt maradnia, aki Sebastian Vetteléhez hasonló stratégiával próbálkozott: viszonylag későn állt ki a második kerékcseréjére, és az utolsó etapban a szuperlágy gumikon támadott. A spanyol utolérte Massát, de megelőzni nem tudta.

- mondta a brazil. - Köszönetet mondok mindenkinek, aki velem volt, akikkel együtt versenyeztünk." Massa búcsúajándékként megkapta azt a speciális festésű autót is, amellyel Brazíliában versenyzett.

A Williams a szezon második felére kifulladt, így nem ők, hanem a Force India szerezte meg a 4. helyet a konstruktőri tabellán.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!