Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatmenedzsere, Jonathan Wheatley egy videón magyarázza el a 2 másodperces kerékcserék koreográfiáját.

Manapság magától értetődőnek vesszük, hogy egy Forma-1-es nagydíjon az autók berobognak a bokszba, aztán 2-3 másodperc múlva már indulnak is vissza a pályára, pedig ehhez egy elképesztően pontosan megkoreografált mutatványra van szükség a szerelők részéről. Nem csoda, ha néha, amint az a ferraris Kimi Räikkönennel is történt Austinban, valami félresiklik.

„Fontos biztosnak lenni benne, hogy minden egyes alkalommal megbízhatóan be tudjuk hívni, és útnak is tudjuk indítani az autót" – magyarázza a Red Bull által a kerékcserék menetéről készített videón a csapatmenedzser, Jonathan Wheatley.

Egy F1-es kerékcserében az a nagyszerű, hogy annak a tizennyolc-húsz embernek minden nap jó napja kell legyen, mégpedig mindannyiuknak egyszerre. Rengeteg időt fordítunk rá, hogy mindenkit olyan posztra tegyünk, amely illik hozzá, és ahol komfortosan érzi magát."

A lényeg, teszi hozzá Wheatley, a szerelők tökéletesen összehangolt mozgása. „Amikor az autó megérkezik a bokszba, először megemeljük az első és hátsó emelővel. Lényegében ugyanebben a pillanatban már le is szedjük róla a kerekeket – mondja. – A srácok anélkül tudják levenni és feltenni a kereket, hogy zavarnák egymást, ebben rejlik a varázslat. Rengeteg időt töltünk a koreográfia tanulmányozásával.

És egy bokszkiállás hosszán, mint tudjuk, adott esetben akár pozíciók is múlhatnak, úgyhogy a nyomás hatalmas. Nem, egy olajozottan zajló kerékcsere korántsem magától értetődő.

A videóban megjelenő magyarázatok fordítása:

REAR JACK = hátsó emelő
FRONT LEFT WHEEL ON = aki a bal első kereket felteszi
FRONT LEFT WHEEL GUNNER = a bal első légkulcs kezelője
FRONT LEFT STOP MARKER = aki a bal első keréknél áll, és a táblával jelzi, hol kell megállnia a keréknek
LOLLIPOP MAN = a „nyalókás ember", aki jelzi, hogy mikor indulhat el a versenyző
FRONT JACK = első emelő
FRONT RIGHT STOP MARKER = aki a jobb első keréknél áll, és a táblával jelzi, hol kell megállnia a keréknek
FRONT RIGHT WHEEL GUNNER = a jobb első légkulcs kezelője
FRONT RIGHT WHEEL ON = aki a jobb első kereket felteszi
REAR RIGHT WHEEL OFF = aki a jobb hátsó kereket leveszi
REAR RIGHT WHEEL GUNNER = a jobb hátsó légkulcs kezelője
REAR RIGHT WHEEL ON = aki a jobb hátsó kereket felteszi
BACKUP REAR JACK = a tartalék hátsó emelő kezelője, vész esetére

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!